Stiati ca? .. Ambulatoriul policlinic si azilul de batrani din Alba Iulia..

Publicat în: 
12 octombrie 2014

Stiati ca ambulatoriul policlinic si azilul de batrani din Alba Iulia au fost infiintate de catre un medic rezident la spitalul militar din municipiu?

Este vorba despre doctorul Iuliu Crisan, nascut in Baraban in anul 1882 si care a profesat ca medic la Spitalul Militar, una dintre cele mai vechi institutii de medicina din oras.

Spitalul Militar Alba Iulia este putin cunoscut chiar si de locuitori datorita amplasarii sale retrase, insa, desi nu este parte a circuitului turistic, aici se regaseste o importanta mostenire istorica si culturala. Cea mai veche cladire din curtea spitalului dateaza din epoca Principatului Transilvaniei si este realizata intr-un stil baroc cu elemente specific medievale. La aceasta cladire s-a mai adaugat dupa aproape un secol un corp considerat pe atunci modern, realizat intr-un stil arhitectural specific secolului 19.

Cele doua aripi de cladire erau cunoscute la inceputul secolului trecut drept Kleines Spital Militar (Spitalul Militar Mic) si Grosses Spital Militar (Spitalul Militar Mare), iar mai inainte de aceasta perioada, in 1851, pe placa de la intrarea in spital era trecuta denumirea de "Casa Doctorului".

In prezent, spitalul militar din Alba Iulia, care a pregatit unii dintre cei mai de seama medici din istoria municipiului, functioneaza ca centru de Neurologie si Neuropsihiatrie pentru intreg judetul Alba.

Sursa foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram