Curiozităţi

Acasă / Stiati ca? .. Data de 1 noiembrie 1599 marcheaza..
mihai-viteazul-intrare-alba-iulia-broderie

Stiati ca? .. Data de 1 noiembrie 1599 marcheaza..

Publicat în: 23 oct.. 2014
Autor: Municipiul Alba Iulia

Stiati ca data de 1 noiembrie 1599 marcheaza intrarea lui Mihai Viteazul in Alba Iulia in urma victoriei impotriva lui Andrei Bathory in batalia de la Selimbar, victorie ce i-a adus titlul de domn de Ardeal?

Mihai Viteazul a avut o alianta cu familia Bathory incepand cu data de 27 mai 1595, alianta incheiata cu Sigismund Bathory care i-a daruit marelui voievod un domeniu format din 14 comune. Alianta a fost puternic incercata de vizita lui Sigismund Bathory cu imparatul Rudolf al II-lea de la Praga, vizita in cadrul careia cel dintai ii propunea celui din urma cedarea Transilvaniei in schimbul unor ducate.

De-a lungul anilor urmatori Sigismund Bathory a continuat sa ia decizii contradictorii ce au afectat puternic soarta Transilvaniei pana in punctul in care impins de circumstante Mihai Viteazul a pornit cu armate catre Sibiu in ceea ce urma sa fie una dintre cele mai impresionante batalii ale perioadei. Locul in care corpurile celor cazuti in lupta au fost ingropate se numeste si astazi „Movila lui Mihai”.

Cardinalul Bathory, conducatorul oastei invinse, a incercat sa fuga catre Moldova insa a fost prins si decapitat pe data de 31 octombrie, cu o zi inainte de intrarea triumfala a lui Mihai in capitala de atunci a zonei.

Dupa victorie, voievodul si-a facut intrarea in Alba Iulia ca domn peste Ardeal, populatia primindu-l cu mare entuziasm si bucurie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia