Miercuri, 20 aprilie, se implinesc 108 ani de la nasterea profesorului Nicolae Lascu, filolog, istoric si traducator al literaturii antice. A fost un ilustru cercetator, membru al mai multor societati stiintifice din tara si strainatate si decan al Facultatii de Istorie din Cluj. Activitatatea sa bogata a fost onorata cu numeroase premii si distinctii, intre care amintim Premiile „Ion Heliade Radulescu” (1948) si „Vasile Parvan” (1967) ale Academiei Romane.
Nicolae Lascu s-a nascut in satul Benic, la aproximativ 25 km fata de Alba Iulia. Urmeaza primii ani de scoala in satul natal, urmand apoi cursurile Liceului „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, unde sub indrumarea unor profesori exceptionali, va prinde drag si curiozitate pentru istorie si indeosebi pentru antichitatea clasica asupra careia isi va concentra ulterior activitatea. Va absolvi Facultatea de Litere si Filozofie, sectia filologie clasica din Cluj, unde s-a remarcat ca student eminent, in anul 1931, obtinand licenta universitara, magna cum laudae, cu o lucrare despre traducerile romanesti din opera poetului latin Vergilius. Lucrarea a fost foarte apreciata si premiata, incurajandu-l pe tanarul Nicolae Lascu sa-si dedice destinul profesional studiului literaturii antice. Au urmat specializari la Scoala Romana din Roma ,,Accademia di Romania” (1932-1934), unde a obtinut titlul de doctor in anul 1936, cu tema Riflessi d’arte figurate nella Metamorfosi di Ovidio, și la École Pratique des Hautes Études din Paris (1938-1939), iar apoi cursuri de vara de filologie clasica in Anglia, la Oxford si Cambridge.
Studiile au fost incununate de o frumoasa cariera universitara: a fost asistent (1934-1943), lector (1943-1948), conferentiar (1948-1950), profesor (1950-1973) la Catedra de Filologie clasica si apoi la cea de Istorie antica la Universitatea din Cluj. In perioada anilor 1959-1960, activeaza ca decan, iar intre anii 1962-1968 ca prorector.
De numele profesorului Nicolae Lascu se leaga o bogata activitate publicistica si editoriala, care reflecta bogata sa experienta profesionala, acumulata in urma numeroaselor studii si calatorii, iar de sub condeiul sau a izvorat o opera de mare valoare care insumeaza aproape 300 de lucrari ce concentreaza o tematica variata din domeniul filologiei clasice, studii de gramatica latina, istorie antica, manuale, cercetari, recenzii si traduceri din autori greci si latini (Ovidiu, Tibul, Horaţiu, Herodot, Strabo, Plutarh, Xenophon, Polzbiu, Arrian, C. Rufus, Tacit ş.a.). A ingrijit/postfatat editia din opera lui Ovidiu (1957), Tacit, Sallustius s.a.
Din opera sa amintim titlurile: Cum traiau romanii (1965), Omul si poetul (1971), Ovidiu, poetul exilat la Tomis (1973), Lui Ovidiu (1977), Clasicii antici în Romania (1974).
Profesorul Nicolae Lascu va trece la cele sfinte in ziua de 24 iunie 1988, la Cluj, dar in urma sa a ramas amintirea distinsa a unui profesor emerit, parinte cultural si savant desavarsit a carui existenta a fost inchinata studiului radacinilor culturale romane.
,,In elaborarea lucrarii i-am avut mereu inaintea ochilor pe cititorii carora ma adresez inainte de toate, straduindu-ma sa-i fac sa aiba o intelegere deplina a celor expuse si fiind preocupat mai mult de utilitatea ei decat de greutatile intampinate. Daca voi fi izbutit in stradaniile mele, lucrarea va fi destinata sa umple un gol de mult simtit in cultura noastra.” (Nicolae Lascu, Cum traiau romanii, Bucuresti, Ed. Stiintifica, 1965.)
Credite foto: www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro