Stiati ca?.. In Evul Mediu, orasul Alba Iulia era numit ..

Publicat în: 
26 decembrie 2014

Stiati ca in Evul Mediul, orasul Alba Iulia purta numele de Balgrad?

Alba Iulia, oras cunoscut astazi drept Cealalta Capitala, municipiul judetului Alba, este unul dintre orasele romanesti cu cea mai bogata si tumultoasa istorie milenara. De la asezarea dacica Apoulon, la castrul Roman Apulum, Alba Iulia a continuat sa evolueze, sa se extinda si sa se adapteze mediului si timpului, insa unul dintre numele sale ramane poate cel mai rezonant si cel mai bine cunoscut: Balgrad. Balgrad este numele orasului Alba Iulia in limba veche si insemna Cetatea Alba, denumire primita in Evul Mediu datorita fortificatiilor impresionante existente in aceste locuri.

Alba Iulia apare cu denumirea de Balgrad pentru prima data in documentele medievale redactate in limba slavona, iar acesta este un nume care, alaturi de denumirea vechiului castru roman Apulum, se pastreaza pana astazi, fiind cunoscut de cei mai multi albaiulieni, dar si de pasionatii de istorie si cultura medievala din intreaga tara. Desi numele orasului s-a schimbat, Alba Iulia pastreaza esenta Balgradului (a Cetatii Albe) in momentul actual mai mult ca oricand, odata cu eforturile de restaurare a superbei cetati de tip vauban Alba Carolina, cetate ce a ramas simbolul orasului peste secole.

One comment on “Stiati ca?.. In Evul Mediu, orasul Alba Iulia era numit ..”

 1. "..insa unul dintre numele sale ramane poate cel mai rezonant si cel mai bine cunoscut: Balgrad. Balgrad este numele orasului Alba Iulia in limba veche si insemna Cetatea Alba"
  Prin urmare..Este obișnuit, un rumân (român) sa nu prezinte întregul adevăr.
  Autorul nu specifică care este această limbă veche! Respectiv cine nu este informat bine (în general majoritatea rumânilor!) va crede că este vorba de vechia limba rumâna.Dar, desigur, nu este!
  Balgrad vine (intotdeuna!) din limba bulgara si este cel mai comun nume bulgar pentru un oras si mai exact pentru un oras mare si important cu pereti fortificati (construite tot de catre bulgari!).
  Există orașe cu același nume Balgrad (Бълград) și in alte frontiere pe continentul european. Denumirile precum Bolgrad sau Belgrad au același înțeles/ semnificatie de "cetete/oraș alb" și sunt date de catre bulgari.
  Sa traiasca Rumania dodoloata care nu isi cunoaste propria istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram