Curiozităţi

Acasă / Stiati ca?.. In urma cu aproape 100 de ani trasurile..

Stiati ca?.. In urma cu aproape 100 de ani trasurile..

Publicat în: 23 apr.. 2015
Autor: Municipiul Alba Iulia

Stiati ca in urma cu aproape 100 de ani trasurile din Alba Iulia erau folosite pe post de taxi?

Ca si serviciile de taxi din prezent, calatoriile cu birja din urma cu un secol nu erau deloc ieftine si erau rezervate mai degraba albaiulienilor si vizitatorilor instariti decat locuitorilor de rand. O serie de documente pastrate pana azi dezvaluie faptul ca in anii 1920, trasurile erau folosite in regim de taxi, birjarii avand chiar nevoie de un certificat echivalent cu atestatul de taxi din prezent.

Ca sa poata conduce trasurile de lux pe strazile din Alba Iulia, cei ce isi doreau sa devina birjari trebuiau sa fi implinit 17 ani, sa fie „inexceptionabil” din partea politiei, sa nu sufere de „defecte gretoase trupesti„, sa duca „traiu treaz” si sa se imbrace „dupa buna cuviinta„. Chiar daca toate aceste criterii erau indeplinite, birjarii trebuiau sa treaca si de examenul sustinut cu politia oraseneasca in care demonstrau ca stiu sa mane caii.

Trasurile trase de 2 cai puteau transporta maxim 4 adulti conform regulamentului, iar inchirierea pe o zi (de la 7 dimineata si pana la 7 seara) costa 150 de lei, iar o ora 20 de lei, in conditiile in care o potcoava costa, in aceeasi perioada, in jur de 25 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia