Stiati ca Inspectoratul Scolar se afla in cladirea Casei Scaunelor Sasesti?

Publicat în: 
19 aprilie 2016

Se afla in spatele complexului de cladiri ce apartin Universitatii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia si in apropierea impunatorului Palat Apor, cu deschidere spre vest. Vorbim despre cladirea ce gazduieste in prezent Inspectoratul Scolar Judetean Alba. Era cunoscuta drept Casa Scaunelor Sasesti si atat denumirea, cat si aspectul impozant al constructiei ne poarta gandul la vremurile de odinioara, cand Alba Iulia era capitala principatului Transilvaniei, iar principii s-au preocupat sa confere edificiului un aspect architectonic capabil sa reflecte seminficatia politica si administrativa a orasului.

In prima jumatatea a secolului al XVI-lea, odata cu instalarea in oras a reginei Isabella a Ungariei si a fiului acesteia, regele Ioan Sigismund, orasul a trecut printr-un proces amplu de transformari, pentru a imbraca straiele unei veritabile resedinte princiare. Ca urmarea a acestui proces, cladirile aflate in perimetrul cetatii medievale au dobandit un aspect impozant, devenind sedii rezidentiale ale autoritatilor ardelene, iar o parte a acestora au apartinut comitatelor sasesti si secuiesti pentru gazduirea diplomatilor trimisi la adunarile dietelor sau cu ocazia diverselor misiuni ale curtii princiare.

Casa Scaunelor Sasesti se afla in partea de nord-est a cetatii bastionare, pe vechea ulita a sasilor (Zaz utcza), intr-o zona in care in perioada secolelor al XVI-lea si al XVII-lea se aflau cateva dintre cele mai valoroase edificii ale orasului si doar persoanele cu stare puteau spera la o proprietate in zona.

In prezent, cladirea este o constructie compozita, rezultata in urma etapelor de modificari si extinderi. Latura de nord, suprapusa unui segment al zidului de incinta al castrului roman, este cea mai veche parte a constructiei si a fost probabil unul dintre edificiile oficialilor sasi, iar prin adaugarea succesiva  a planurilor de est si sud a rezultat forma planimetrica actuala in U. Destinatia cladirii s-a schimbat treptat, fapt reflectat si in evolutia denumirilor in timp. Astfel, daca la inceput a fost cunoscuta drept Casa Scaunelor Sasesti, in secolul al XVIII-lea a devenit resedinta Directorului Fortificatiei si apoi edificiul Corpului de Garda Principal. La inceputul secolului al XIX-lea, a fost cunoscuta drept Casa Inginerului, pentru ca la inceputul secolului urmator, cand va dobandi forma planimetrica actuala, sa gazduiasca Directia de Geniu si un pavilion ofiteresc. In anul 1939, a devenit sediul Prefecturii si incepand cu anul 2002, in urma unor lucrari de resturare, gazduieste Inspectoratul Scolar Judetean Alba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram