Stiati ca? .. Iustin Sava, nascut in 1897 la Izvoarele Aiud..

Publicat în: 
20 septembrie 2014

Stiati ca Iustin Sava, nascut in 1897 la Izvoarele Aiud, a fost unul dintre cele mai active personalitati implicate in dezvoltarea rapida din punct de vedere cultural si intelectual a zonei Aiud si Alba Iulia, orasul in care s-a nascut si respectiv orasul in care si-a petrecut a doua parte a vietii?

Incepand cu anul 1918, Iustin Sava s-a folosit de pozitia sa de administrator pentru a infiinta si administra un spital, o scoala de arte si de meserii in Aiud, iar in Alba Iulia un laborator de analize medicale si Intreprinderea de Morarit si Panificatie din Alba Iulia care astazi este cunoscuta dupa numele de AlbaPam. Tot acesta a mutat prefectura judetului Alba de la Aiud, unde se afla la momentul nasterii sale, la Alba Iulia, unde se afla din 1929 si pana in prezent.

Iustian Sava este, de asemenea, personalitate implicata in demararea procesului infiintarii cetatii universitare la Alba Iulia, iar in 1943 acesta a inaugurat Biblioteca publica din Alba Iulia, cunoscuta astazi drept Biblioteca judeteana "Lucian Blaga". In prezent, Biblioteca judeteana este locul in care se organizeaza periodic unele dintre cele mai importante manifestari culturale din Alba Iulia, dar si diverse sesiuni de lectura, recitaluri de muzica si poezie, lansari de carte si lecturi publice.

Sursa foto: Ziarul Unirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram