Curiozităţi

Acasă / Stiati ca? .. Majestatea sa, Regele Mihai I al Romaniei..

Stiati ca? .. Majestatea sa, Regele Mihai I al Romaniei..

Publicat în: 15 oct.. 2014
Autor: Municipiul Alba Iulia

Stiati ca Majestatea sa, Regele Mihai I al Romaniei, a purtat incepand cu anul 1930 si titlul de Mare Voievod de Alba Iulia?

Mihai I al Romaniei, fiul Regelui Carol al II-lea si stra-stranepotul reginei Victoria a Marii Britanii, poarta si in prezent numeroase titluri, inclusiv acela de maresal al Romaniei.

Devenit rege al Romaniei incepand cu anul 1926, iar apoi din nou, pentru a doua oara incepand cu 6 septembrie 1940, Mihai I al Romaniei a purtat titlul de Mare Voievod de Alba Iulia obtinut imediat dupa detronarea sa de catre tatal Carol al II-lea, in luna iunie a anului 1930.

Titlul de Mare Voievod de Alba Iulia acordat regelui detronat Mihai I nu exista pana in momentul detronarii acestuia si a fost „inventat” special pentru aceasta ocazie datorita faptului ca un rege nu putea fi reintors la functii princiare.

Dupa anul 1946 cand in urma unor alegeri fraudate de blocul comunist Mihai I a pierdut pentru a doua oara titlul de suveran al Romaniei, acesta a plecat in exil, stabilindu-se la Versoix, in Elvetia, impreuna cu sotia sa, printesa Ana de Bourbon-Parma. Mihai I a revenit in Romania cu prilejul implinirii a 90 de ani de viata, ocazie cu care a tinut un discurs in fata celor doua camere ale Parlamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia