Stiati ca? .. Mitropolia Ortodoxa din Transilvania..

Publicat în: 
6 noiembrie 2014

Stiati ca Mitropolia Ortodoxa din Transilvania a avut sediul de-a lungul istoriei in diverse zone, incepand cu manastirea Ramet, Hunedoara si apoi Feleac, de langa Cluj?

Abia dupa anul 1572 mitropolia ortodoxa s-a mutat la Alba Iulia, centru de resedinta a principiilor Transilvaniei din acea perioada. Printre mitropolitii care au pastorit mitropolia din oras se numara si Ioan de Prislop, mitropolitul care l-a primit pe Mihai Viteazu la intrarea sa in oras, dar si Simion Stefan, mitropolitul care a tiparit Noul Testament de la Alba Iulia in 1648.

Istoria bogata a mitropoliei de la Alba Iulia a fost marcata de numeroase momente de cumpana precum devastarea suferita in urma atacului otoman din 1658 in care Mitropolia a fost distrusa si reconstruita abia in anul 1668 atunci cand Mitropolitul Sava Brancovici a obtinut fondurile pentru restaurari de la tarul Alexei Mihailovici. Doar 20 de ani mai tarziu, Mitropolia ortodoxa a Transilvaniei avea sa fie desfiintata de catre Imperiul Habsburgic in urma unirii cu Biserica Romei. Locul mitropoliei a fost luat de o noua episcopie ce a avut initial sediul in Alba Iulia, dar astazi se afla la Blaj. Crestinii ortodocsi din Transilvania au ramas fara ierarh timp de aproape 100 de ani, pana in 1761 cand tot autoritatile habsburgice au decretat reinfiintarea mitropoliei ortodoxe a Transilvaniei insa cu titlu de episcopie si sediu la Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram