Prima Unire: Nicolae Balcescu ne-a lasat un „reportaj“ despre intrarea lui Mihai Viteazul in Cetatea Balgradulului

Publicat în: 
26 august 2016

O descriere impresionanta a momentului intrarii lui Mihai Viteazul in Cetatea Balgradului (Alba Iulia) ne-a lasat istoricul Nicolae Balcescu, intr-un adevarat „reportaj“.

Textul lasat de Balcescu ne permite sa aflam care au fost notabilitatile orasului Alba Iulia care l-au intampinat pe Mihai Viteazul, traseul urmat de voievod pana la Palatul care l-a gazduit, faptul ca au fost martori ai evenimentului mii de persoane, dar și atmosfera de bucurie ce „clocotea“ intre zidurile Cetatii Balgradului.

Reproducem, mai jos, „reportajul“ lasat de Balcescu in „Romanii  supt Mihai-Voievod Viteazul“:

Apropiindu-se de Alba, locuitorii orașului şi ai judeţului îl întâmpinară, cale de o leghe înainte, cu multă cinste şi daruri. În capul lor era episcopul catolic Dimitrie Napras, încongiurat de tot clerul său. El felicită în numele poporului pe domn de sosirea sa, urându-i tot felul  de fericiri, o domnie vecincă asupra ţării Ardealului, ce el dobândise cu sabia, o viaţă îndelungată şi izbânzi multe, care să se adauge unele peste altele. (...) Intrarea s-a făcut prin poarta Sf. George (n.a. Sf. Gheorghe, Poarta de est a Cetatii medievale). De la această poartă până la Palatul Domnesc (n.a. Paltul Principilor, care se pastreaza si in zilele noastre), stă înşiraţi ostaşii de ambele părţi ale uliţei în mai multe rânduri, în dosul cărora se grămădise mii de mii de popoare.

Inainte venea episcopul şi clerul său, isnafurile (corporaţiile) oraşului, apoi o bandă de muzică ce se compunea din opt trâmbiţe, care cu multă armonie modula sonurile lor, de atâtea tobe de oţel pe obiceiul turcesc, de un bun număr de flaute şi flaşinete. În urma acestei orchestre, venea Mihai, călare pe un măreţ cal alb. Opt paji investiţi cu o mare eleganţă  încongiura calul domnitorului. Înaintea lui opt  seizi duceau de frâu opt cai acoperiţi cu şele preţioase, lucrate cu aur şi argint şi împodobiţi cu pene mari. Mihai purta pe cap un calpac unguresc împodobit cu o egretă neagră de pene de erodiu legate cu o copcă de aur; o manta lungă, albă, de mătase ţesută cu fir, având pe lături ţesuţi vulturi de fir; tuncă albă de aceeaşi materie; lungi ciorapi de mătase albi, garnisiţi cu pietre scumpe şi botine de saftin galben, de brâu atârna o pală de Taban împodobită cu aur şi rubine. O ceată de lăutari ţigani urma îndată după domn, cântând imnuri naţionale. Apoi venea o mulţime de boieri şi ofiţeri străluciţi, toţi călări şi o număroasă trupă de soldaţi (…)Astfel, în mijlocul concertului trâmbiţelor, tobelor şi altor instrumente, la sunetul clopotelor şi vuietul tunurilor, la care se unea strigătele de bucurie ale poporului, intra Mihai în capitala Ardealului (n.a. Alba Iulia a fost capitala Transilvaniei intre 1542-1703) şi trase la palatul  domnesc. (...) Toată ostăşimea se împărţi în linişte  şi cu orânduială prin birturi şi case publice fără a face o pagubă sau vătămare  locuitorilor. Nimeni n-ar fi îndrăznit a face vreun rău, ştiind pe strajnicul  domnitor acolea.

Pilda albanilor fu urmată de locuitorii tuturor oraşelor ţării, care se grăbiră a trimite deputaţii la Mihai spre a-i aduce supunerea şi credinţa lor şi a cere mila şi ocrotirea lui.“

„Ardealul intreg ii zacea la picioare. Prin porţi care s-au daramat de mult (n.a. portile Cetatii medievale au fost daramate la ridicarea Cetatii bastionare, pe care o vedem si in zile noastre),  un „valah” (n.a. Mihai Viteazul) intra în Balgradul crailor Ardealului (n.a Principii Ardealului), imbracat in hainele lor de parada şi aducand dupa el ostile romanesti “,  consemna si istoricul Nicolae Iorga.

Chiar si Mihai Viteazul intr-o scrisoare trimisa imparatului Rudolf al II-lea va evoca evenimentul: „Astfel la 1 noiembrie 1599, Ziua tuturor sfintilor, am luat in stapanire victorios Alba, resedinta principilor Transilvaniei.“
Una dintre capodoperele Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, semnata de Stoica Dumitrescu (1886-1956), ilustreaza tocmai intrarea lui Mihai Viteazul in Cetate.

 

Foto : Intrarea lui Mihai Viteazul in Alba Iulia, in pictura lui Stoica Dumitrescu/Sursa:  Muzeul National al Unirii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram