Stiati ca? .. Obeliscul din Alba Iulia ..

Publicat în: 
28 noiembrie 2014

Stiati ca Obeliscul din Alba Iulia, cunoscutul monument istoric din fata portii a III-a a Cetatii Alba Carolina a fost ridicat in anul 1937, la initiativa societatii Astra si prin contributia populatiei pentru a cinstii memoria rascoalei de la 1784-1785 si a eroilor martiri Horea, Closca si Crisan?

Asezat pe strada Mihai Viteazu, in interiorul Cetatii, monumentul cu o inaltime de peste 22 de metri este opera sculptorului Iosif (Fekete) Negrulea in colaborare cu arhitectul E. Mihaltan. Obeliscul este realizat astfel incat sa includa in interior o celula simbolica cu inscriptia Smerita inchinare lui Horea, Closca si Crisan, iar pe partile de vest si est se afla un basorelief reprezentand eroii si conducatorii rascoalei, respectiv o Victorie Inaripata ce tine in mana o cununa de lauri.

Obeliscul reprezinta un important punct de atractie al Cetatii si municipiului, aflandu-se inscris in Lista monumentelor istorice din judetul Alba. Horea, Closca si Crisan sunt considerati eroi martiri ai rascoalei motilor de la 1784 impotriva marilor proprietari de pamanturi din Muntii Apuseni. Dupa inabusirea rascoalei acestia au fost tradati si arestati, Horea si Closca gasindu-si sfarsitul trasi pe roata la data de 28 februarie 1785 in cadrul unei executii publice, Crisan luandu-si viata in inchisoare cu cateva zile inainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram