Stiati ca? .. Primarul Camil Velican a fost primul care a pus bazele ..

Publicat în: 
9 februarie 2015

Stiati ca Primarul Camil Velican este cel care a pus bazele noului oras Alba Iulia, asa cum s-a dezvoltat el dupa Marea Unire de la 1918?

Dintre cei 31 de primari pe care Alba Iulia i-a avut de la 1912 si pana in prezent, Camil Velican este unul dintre numele care se remarca in istoria orasului, bazele pe care le-a pus pentru dezvoltarea orasului modern facandu-l o persoana extrem de importanta.

De profesie avocat, Camil Velican, primul primar de dupa Marea Unire de la 1918, a avut o cariera de succes, facandu-se remarcat in orice domeniu in care s-a implicat, de la domeniul juridic in care si-a inceput cariera si pana la domeniul administrativ. Nascut in 1878 si originar din Targu Mures, Camil Velican a luat urmele tatalui sau, judecatorul Alexandru Velican, alegand sa se implice in domeniul judiciar dupa absolvirea cursurilor universitare incepute la Cluj si finalizate la Budapesta. In 1903, Camil Velican s-a alaturat baroului din Alba Iulia, ca avocat. Acesta a fost implicat puternic in viata orasului dinainte si de dupa 1918, facand parte din organizatorii zilei de 1 Decembrie 1918.

In urma capacitatii sale organizatorice de exceptie si a realizarii merituoase de a obtine acordul armatei germane aflate in retragere din Romania de a ocoli orasul spre a nu deranja manifestatiile, acesta a fost numit primar la 3 decembrie 1918. Prima sa actiune ca primar a fost preluarea institutiilor de stat, a muzeului si a bibliotecii cu scopul de a proteja patrimoniul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram