Stiati ca? .. Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul..

Publicat în: 
9 octombrie 2014

Stiati ca statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul amplasata in fata Palatului Princiar din interiorul Cetatii Alba Carolina a fost realizata de catre sculptorul Oscar Han si inaugurata la data de 28 noiembrie 1968?

Impresionanta statuie este ridicata la o inaltime de 8,46 metri, din care statuia in sine reprezinta 6,46 metri iar soclul doar 2 metri si este realizata integral din bronz. In completarea statuii a fost adaugat si un basorelief cu Mihai Viteazul primind omagiile Tariilor Romane unite, pe peretele cladirii, in spatele statuii.

Statuia a fost ridicata special cu ocazia a 50 de ani de la Marea Unire si ar fi trebuit sa fie initial realizata de Marius Butunoiu si amplasata in alta locatie, insa dupa numeroase obiectii ridicate in mod special in legatura cu inaltimea cladirilor din zona s-a ajuns la mutarea locatiei in fata Palatului Principilor.

Decizia ca statuia sa fie realizata de Oscar Han a fost puternic influentata de argumente de natura sentimentala si interventia lui Nicolae Ceausescu. La ceremonia de dezvelire au fost prezenti Nicolae Ceausescu, secretar general al PCR la acea perioada, prim-ministrul Gheorghe Maurer si Ion Iliescu.

Statuia realizata de Marius Butunoiu care ar fi trebuit sa fie amplasata in fata Salii Unirii a fost ridicata in cele din urma la Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram