Sistemul de Realitate Augmentată (AR) pus în funcțiune la Muzeul Principia a fost prezentat, în cadrul unui reportaj, la Știrile PRO Tv.
„Gazdele nu sunt făpturi în carne şi oase. Dar mesajele lor sunt convingătoare şi creionează o pagină din trecutul poporului nostru“, se spune în partea de început a reportajului.
Dialogurile virtuale sunt prezentate de jurnaliștii PRO TV ca „lecţii inedite de istorie, puse în scenă cu ajutorul realităţii augmentate“.
Dialogurile virtuale cu personaje care au activat în anticul Apulum(n.a. denumirea latină a orașului Alba Iulia) se derulează sub forma unor secvențe video ce sunt proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereții de sticlă exteriori ai muzeului roman Principia. Responsabilă de dirijarea dialogurilor virtuale este o aplicație dedicată.
„Cele 115 secvențe video apar pe un perete de sticlă, iar călătoria turiștilor începe imediat ce se apropie de Muzeul Principia. Vizitatorii iau parte astfel la o lecție de istorie“, se mai arată în reportaj.
Despre proiect
Soluția smart ne va permite să exploatăm, într-un mod interactiv, zestrea romană a orașului Alba Iulia, dar şi să facem „saltul“ din Antichitate în era tehnologiilor smart și invers.
Mesajele virtuale ne ajută să intrăm în atmosfera anticului Apulum, dar și să reconstituim aspecte civile și militare legate de: vizita împăratului Marcus Aurelius Severus Antoninus, poreclit Caracalla; ridicarea zidului de piatră al castrului de la Apulum; promovarea în funcții civile și militare; paza castrului; munca în atelierele de ceramică și cărămidă; luptele de gladiatori; viața unor campioni la lupte individuale, precum Caius Iulius Iustus, un fel de Spartacus al Legiunii a 13-a Gemina și un foarte bun mentor pentru tinerii recruți etc.
Sistemul, pus în funcțiune în noiembrie 2020, s-a realizat prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, derulat de Primăria Alba Iulia, cofinantat de Administrația Fondului Cultural Național(AFCN).
Valoarea totală a proiectului a fost de 125.000 lei, din care suma nerambursabilă atrasă de Primărie a fost de 85.000 lei.
Informațiile despre proiect aparțin autorului articolului.
Sursa reportajului: https://stirileprotv.ro/