Șureanu. Câteva motive

Publicat în: 
13 ianuarie 2018

Alegerea unei stațiuni de schi nu e niciodată un lucru ușor, din două cauze: 1) urmează să cheltuim bani, așadar vrem să știm că merită și 2) puținul timp pe care îl avem la dispoziție vrem să fie folosit cât mai plăcut. Ei bine, nu știm ce criterii aveți voi în minte. Noi, însă, vă dăm o variantă: Șureanu. Domeniul Schiabil Șureanu, aflat la 90 km de Alba Iulia. Iată, mai jos, principalele motive pentru care să schiați acolo:

 

Pârtia S_2, la Șureanu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

1) Când ninge, Șureanu e un rai pentru freerideri. Golul alpin e incredibil de vast în acest ținut sălbatic, încă virgin.

2) Aici, zăpada durează mai mult decât pe oricare alt domeniu schiabil din țară. În plus, când nu e zăpadă în țară, la Șureanu este. Întotdeauna.

3)  De pe oricare din cele opt pârtii – care totalizează peste 11 km – aveți parte de priveliști albe, cu creste și platouri alpine care pur și simplu nu pot fi descrise în cuvinte. Ești la cota 2.010 (după domeniul de la Sinaia, aceste pârtii sunt cele mai înalte din țară), cobori la cota 1.650 și vezi, de sus, Retezatul, Parângul, Cindrelul.

4) Lărgimea și înclinația pârtiilor, care le face bune la fel de mult pentru slalom (cum ar fi pe pârtia A1), cât și pentru lecțiile de începători.

5) Există școală de schi pe pârtie, pentru copii și adulți de toate nivelurile.

6) Există centre de închirieri atât în drum spre pârtii, cât și la pârtii.

7) Există o pârtie de schi, lângă pârtia C1, dedicată învățării schiului. Pârtia e accesibilă oricui și e dotată cu un baby-ski, perfect pentru copilașii care învață primii pași în schi.

8) Două après-ski-uri, rustice în adevăratul sens, ambele pe pârtii.

9) Personal amabil.

10) Webcam-uri în stare bună de funcționare.

11) Parcare suficientă, cu plată.

12) Pârtie pentru sănii.

13) Pârtie de agrement de tip snow tubing.

14) Unități de cazare care respectă, prin arhitectura lor, specificul muntelui.

15) Drumurile forestiere permit zeci de kilometri de schi fond. Nu există, din păcate, nici un traseu omologat (și nici tentative de a omologa ceva).

Telescaun, la Șureanu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Acces la Domeniul Schiabil Șureanu

 

Rută: Alba Iulia - Sebeş – lacul Oaşa (pe Transalpina), apoi la dreapta pe ruta mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Şureanu

Distanţă de la Alba Iulia la pârtii: 90 km

Durată: aproximativ 2 ore și 30 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram