O călătorie la Domeniul Schiabil Șureanu, care presupune doar două ore de mers din Alba Iulia, implică tot atâtea puncte slabe, precum puncte forte. Haideți, prin urmare, să fim în continuare la fel de realiști și să admitem că există și minusuri. Poate la fel de multe și de determinante, ca și plusurile, atunci când vine vorba de planificat excursii la Șureanu.
N-am îndrăzni să vorbim despre aceste minusuri de la Șureanu, dacă ele n-ar exista și dacă nu ar genera atâtea reacții, zilnic, între turiștii care îndrăznesc să urce acolo.
Șureanu. Puncte slabe
- drumul de la lacul Oașa la pârtii, rar întreținut în mod satisfăcător. Firește, e deszăpezit (în weekend-uri), dar nu vă așteptați la un drum lat și încăpător. E mai mult drum forestier, îngust uneori cât pentru o mașină, accidentat pe alocuri, deci problematic pentru mașinile cu gardă joasă. Lanțurile, obligatorii. Din păcate, însă, când se apropie primăvara și se topește zăpada de pe drum, acesta devine impracticabil, obligând sezonul de schi să se închidă prematur, adică la final de martie. Și asta chiar dacă zăpada durează întotdeauna până în aprilie.
Drum înzăpezit, îngust cât pentru o mașină / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă
- pârtii multe, dar niciuna cu nocturnă. N-ar fi neapărat o problemă, pentru că numărul mic de turiști care își petrec noaptea în zonă (numărul mic de turiști datorându-se numărului mic de unități de cazare) nu fac rentabilă funcționarea unei nocturne.
- pârtii cu pietre. Exemplul constant: partea superioară, abruptă a pârtiei A_1, care conține mulți bolovani. Doar când ninge extrem de mult se poate schia acolo.
- prețurile mari la cazare, masă, facilități, justificate tocmai prin cererea turistică mare, invers proporțională cu numărul foarte mic de ofertanți ai acestor servicii.
- vreme rea (cu viscol extrem) aproape tot timpul. Dacă n-ai cagulă și ochelari, ești terminat.
Furtună de zăpadă, în zona telescaunului / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă
- unități de cazare foarte puține, incapabile să „ducă” numărul foarte mare de turiști care s-ar caza aici.
- unități de cazare inestetice și haotic amplasate în Luncile Prigoanei.
- semnal slab la mobil (găsești doar Vodafone; în rest, parțial Telekom și, cu noroc, Orange).
- teleschiul de pe Șureanu, veșnic închis. De ce, nu se știe. Păcat de cele două pârtii de acolo, S1 și S2, ambele foarte interesante atât pentru începători, cât și pentru avansați.
Acces la Domeniul Schiabil Șureanu
Rută: Alba Iulia - Sebeş – lacul Oaşa (pe Transalpina), apoi la dreapta pe ruta mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Şureanu
Distanţă de la Alba Iulia la pârtii: 90 km
Durată: aproximativ 2 ore și 30 minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă