De obicei, atunci când se pomenește despre Muntele Găina, este pentru că se are în vedere Târgul de Fete, care are loc acolo. Foarte rar (dacă nu chiar niciodată) se vorbește despre Găina la modul individual, ca masiv montan pe care merită să îl urcați pentru priveliștile de acolo, pentru liniștea de acolo și pentru călătoria pe care o presupune.
De altfel, nici nu vă recomandăm să urcați pe Muntele Găina – dacă cumva urcatul pe munte este scopul în sine – cu prilejul Târgului de Fete. Nimic din tihna și peisajul montan nu mai există în cele două zile de eveniment. Totul începe cu drumul excesiv de aglomerat care pornește din satul Avram Iancu și care duce până sus, pe platoul alpin. Au loc extrem de des blocaje rutiere, se stă zeci de minute pe loc, e gălăgie, praf, tarabe peste tarabe, muzică din toate părțile, poliție, jandarmi. Pe scurt, învălmășeală de oameni și de mașini.
Dacă, deci, vreți munte cu adevărat, adică liniște, priveliști și excursie 100%, atunci evitați zilele de târg. Oricând altcândva Muntele Găina este o oază de pace și recreere, prin cei 1.467 metri altitudine pe care îi atinge. Panoramele obținute de sus includ Apusenii și, în zilele senine, partea centrală a Meridionalilor.
În mod surprinzător, judecând după vegetația tipică etajului alpin (platou, ierburi pitice, absența copacilor), ați crede că altitudinea e minim 1.900 m. În realitate, cel mai înalt punct al muntelui nu depășește 1.467 m, ceea ce acordă muntelui un plus de personalitate.
Accesul spre munte începe din satul Avram Iancu, din centrul căruia trebuie să faceți stânga pe un drum nemodernizat, foarte accidentat pentru mașinile cu gardă joasă. Vă va duce direct la poalele muntelui Găina, care apare, pe hartă, la răscrucea județelor Alba, Arad şi Hunedoara. O altă variantă ar fi mersul pe jos, pe una dintre vechile poteci care pleacă din dreptul vechiului sediu al primăriei Avram Iancu. Traversați Dealul Dobrani, Dealul Pietrelor, pârâul Rece, apoi Dealul Muncelului şi ajungeți în vârf în aproximativ o oră şi jumătate.
Acces la Muntele Găina
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74) – Vidra – Avram Iancu (DJ 762)
Distanță de la Alba Iulia la Muntele Găina: 105 km
Durată: aproximativ 3 ore, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă