An de an, iulie înseamnă un singur lucru pentru iubitorii de folclor și natură: Târgul de Fete de pe Muntele Găina, devenit, de-a lungul veacurilor, cea mai mare sărbătoare tradițională în aer liber din România. O sărbătoare vie din secolul XVIII, dar care, spune tradiția, datează încă de când oamenii proslăveau soarele. Anul acesta nu se lasă mai prejos – târgul, cu profunde rădăcini în tradiția moțească, va avea loc din nou, în zilele de 21-22 iulie 2018.
Sâmbătă. Prima zi a târgului va începe în Avram Iancu, chiar în centrul satului, în zona terenului de fotbal. Acolo vor avea loc ateliere și demonstrații meșteșugărești (ora 13.00), apoi o expoziție de fotografie etnografică, semnată de Vasile Sârb (ora 14.00), precum și activități educative și distractive pentru copii, intitulate „Valiza fermecată” (ora 15.00). Simultan, va începe un mare spectacol folcloric, în care vă veți putea bucura de recitalurile multor artiști și formații de renume în folclorul local și național (vezi programul de mai jos).
Seara, însă, va începe chiar pe Muntele Găina, acolo unde aerul se amestecă cu norii. Dacă jos, pe uliţele din Avram Iancu, sărbătoarea e înghiţită de aerul tihnit al meşteşugului popular, aici, la cota 1.400, Târgul de Fete înseamnă spetacol printre nori. Totul va intra într-un ritm nocturn, cu muzică folk-rock (vezi detalii în programul de mai jos), discotecă la miezul nopții, artificii și foc de tabără.
Noaptea va continua, din nou, până în zorii zilei, cu discoteca în aer liber.
Duminică. Dimineaţa (ora 10.00) va începe tot pe Muntele Găina, unde se vor depune coroane la statuia lui Avram Iancu, după care, începând cu ora 10.30, vor putea fi vizitate mult-aşteptatele atracţii ale Târgului de Fete, cuprinse în expoziţiile de artă populară şi în târgul meşteşugarilor populari. Câteva clipe mai târziu, organizatorii şi oficialităţile vor adresa tuturor un cuvânt de bun-venit, ca mai apoi să înceapă spectacolul de muzică populară, cu cele mai importante capete de afiş ale folclorului ardelenesc (vezi programul de mai jos).
Haideți, deci, pe munte. Sau, cum ne-a obișnuit deja un vechi slogan al Târgului de Fete, HAI PE MUNTELE GĂINA, HAI PE MUNTELE DRAGOSTEI!
Programul Târgului de Fete de pe Muntele Găina:
Sâmbătă, 21 iulie
Centrul satului Avram Iancu – zona terenului de fotbal
Ora 13.00 – Ateliere şi demonstraţii meşteşugăreşti
Ora 14.00 – Expoziţia de fotografie etnografică semnată Vasile Sârb
Ora 15.00 – Activităţi educative şi de divertisment pentru copii „Valiza fermecată”
Orele 15.30 – 19.30 Spectacol folcloric:
Ansamblul folcloric „Plaiuri noşlăcane” din Noşlac
Ansamblul folcloric „Dor teiuşan”din Teiuş
Grupul vocal „Doruri sibiene” din Sibiu
Grupul folcloric „Brădeana” din Sohodol
Codruţa Tomuş
Ansamblul folcloric din Anenii Noi (Republica Moldova)
Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al județului Alba, dirijor Alexandru Pal
Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra și Flaviu Mârza și soliștii vocali invitaţi: Veta Briş, Oana Venţel, Mara Bogdan, Alexandru Bărăştean, Biana Şuşman, Ioana Ciorea, Alina Secăşan
Ora 19.30 – Foc de artificii și urcarea pe Muntele Găina
Muntele Găina
Ora 21.00 Concert extraordinar de muzică folk şi country rock:
Desperado, Cătălin Condurache şi Sandi Deac, Vali Şerban, Florin Săsărman
Ora 23.00 Concert extraordinar Nicoleta Nucă
Ora 24.00 Foc de artificii şi foc de tabără
Orele 24.00 – 4.00 Discotecă în aer liber
Duminică, 22 iulie
Muntele Găina
Ora 10.00 Arborarea Drapelului Naţional al României pe Muntele Găina – ceremonial de depunere de coroane în memoria lui Avram Iancu, erou al naţiunii române
– participă tulnicăresele din Avram Iancu şi Fanfara „Augustin Bena” a Judeţului Alba
Ora 10.30 Târgul Naţional al Meşterilor Populari
Ora 11.00 Spectacol extraordinar de folclor:
Ansamblul folcloric „Doina Mureşului” din Arad
Grupul folcloric tradiţional „Mărişana” din Mărişel (Cluj)
Ansamblul folcloric „Muguri şi mlădiţe din tezaur” al Casei de Cultură Beiuş
Ansamblul folcloric din Anenii Noi (Republica Moldova)
Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al județului Alba, dirijor Alexandru Pal
Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra și Flaviu Mârza și soliștii vocali Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Maria Filompn, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa
şi
soliştii vocali invitaţi Mariana şi Adriana Anghel, Marius Ciprian Pop, Mirela Măneascu, Felicia Stoian, Mădălina Artem, Roxana Bădescu, Ancuţa Matei, Nicolae Flaviu Cristea, Alexandra Chira (câştigătoarea Trofeului „Vedeta Populară”)
Acces la Muntele Găina
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74) – Vidra – Avram Iancu (DJ 762)
Distanță de la Alba Iulia la târg: 105 km
Durată: aproximativ 3 ore, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă