Top 5 personalitati istorice

Publicat în: 
22 iulie 2015

Importanta orasului Alba Iulia in istoria romaneasca este de necontestat. Locul in care s-a aflat fostul castru roman Apulum si in care a avut loc Adunarea Nationala ce a avut ca rezultat unirea Principatelor, fac din Alba Iulia o destinatie populara in randul turistilor pasionati de cultura si istorie. Dar nu numai asezarea si istoria ii fac cinste orasului, ci si oamenii originari din Alba Iulia care s-au remarcat pe parcursul secolelor prin realizarile si munca lor. De aceea, ne-am propus sa va prezentam cinci dintre cele mai cunoscute personalitati istorice din Alba Iulia si rezultatele muncii lor de-a lungul anilor.

Gabriel Bethlen: cu o ascensiune rapida in politica secolului XVII, Gabriel Bethlen lua parte, la varsta de 16 ani, la campania antiotomana din Valahia, iar la 20 de ani era deja comandant. Fostul principe al Transilvaniei intre anii 1613 si 1629, Bethlen a fost si liderul miscarii antihabsburgice din estul si nordul Ungariei in perioada Razboiului de 30 de ani.

Ignatiu Batthyany: cu descendenti in familiile nobiliare ungare si austriece, lui Ignatiu Batthyany ii este atribuit meritul infiintarii celebrei biblioteci din Alba Iulia care ii poarta si numele, Batthyaneum. In calitate de episcop al Marelui Principat al Transilvaniei, functie pe care a detinut-o intre 1780 si 1798, Ignatiu Batthyany a fost cel care a initiat lucrari de restaurare pentru Palatul Episcopal si Catedrala din Alba Iulia. De asemenea, in 1796, tot el este cel care a fondat observatorul astronomic din Alba Iulia.

Iuliu Hossu: fost episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu a fost cel care, in 1948, a dat Decretul de Excomunicare a celor 37 de preoți greco-catolici care urmau sa stabileasca ruperea credinciosilor greco-catolici romani de Biserica de la Roma, la ordinul lui Stalin. Tot el a ocupat functia de senator de drept in Parlamentul Romaniei Mari si a fost unul din conducatorii Adunarii de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. In cinstea implinirii a 130 de ani de la nasterea sa, Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie, in luna martie a acestui an, o moneda de argint, cu valorea nominala de 10 lei.

Alexandru Borza: cu studii atat in domeniul teologiei, cat si in cel al stiintelor naturale, Alexandru Borza este cel caruia i se atribuie existenta geobotanicii in Romania. La initiativa sa, a fost fondat Parcul National Retezat. De asemenea, a fost unul dintre cei care au ajutat la dezvoltarea organizatiei Cercetasii Romaniei, iar in 1954, Borza a fost ales presedinte de onoare al Congresului International de Botanica de la Paris.

Romulus Rusan: scriitorul roman nascut in 1935 la Alba Iulia este fondatorul organizatiei non-guvernamentale Alianta Civica si directorul Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei. El conduce, de asemenea, Centrul International de Studiu asupra Comunismului.

Foto: Gabriel Bethlen/Sursa: wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram