Drumul are şansa să devină un fel de Camino de Santiago, una dintre cele mai celebre rute parcurse în fiecare an de oameni din toată lumea. Lansarea proiectului a avut loc la Alba Iulia.
Punctul de pornire al traseului este Drobeta Turnu Severin, locul unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I. Drumul va străbate Transilvania si toate bogățiile culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare.
Drumul care unește
Nu va fi doar un drum, ci o reţea de drumuri. De drumul principal se vor lega mai multe secundare. Altfel spus, nu va fi doar un drum fizic, ci un mod de a fi. Un drum care va uni. În județul Alba traseul se va concentra pe valea Mureșului.
Traseul va fi amenajat din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs. Nu vor lipsi nici informațiile utile, cum ar fi gradul de dificultate al traseului. Fiind vorba de amenajarea unui drum extins, aceasta se va face în mai multe etape. Pentru anul în curs este prevăzută o porțiune de 100 de kilometri, în zona Ţara Dornelor – Reghin.
Despre proiect
Lansarea proiectului a avut loc marți, 12 iunie, la Alba Iulia, în prezenţa reprezentanţilor a celor zece judeţe pe care le va străbate Via Transilvanica şi a „ambasadorilor" Tiberiu Uşeriu, Toma Coconea, fostul principe Nicolae, Dragoş Bucurenci şi Mihaela Miroiu, promotori şi susţinători ai proiectului.
Imagine de la lansarea proiectului
Alegerea orașului Alba Iulia nu a fost întâmplătoare. Motto-ul proiectului este „drumul care uneşte“, cu trimitere la Centenarul Unirii Transilvaniei cu România.
Aştept ziua când pe Via Transilvanica se vor întâlni cel care îşi va scoate capul din telefon şi tabletă şi se va da jos de pe reţelele de socializare, cu cel care va renunţa la mersul cu maşina
Mihaela Miroiu, promotor și susținător proiect
Via Transilvanica este inițiat de „Asociaţia Tăşuleasa Social“ și este considerat un proiect cu „un impact social şi turistic unic" pentru România. Inițiatorii spun că este inspirat de două rute celebre la nivel mondial: potecile de pelerinaj din Spania şi cele de anduranţă din SUA.
Via Transilvanica în cifre:
10 judeţe parcurse
100 km-realizați în 2018
950 de kilometri-lungimea totală
200.000 de persoane vor parcurge traseul după finalizare
Imagine deschidere articol: Via Transilvanica marcat simbolic pe o hartă a României
Sunt trup si suflet acestui proiect si as vrea sa particip activ atat cat voi fi in stare la realizarea lui De ce spun cat voi fi in stare pentruca am 7y0 de ani dar nu ma dau batut!
Mi-am maNIFESTAT ADEZIUNEA de anul trecut dar nu am primit nici un semnal aAstept cu nerabdare un semn !In privinta varstei nu ma dau batut!In plus ma declar si spun cu mana pe inima ca suntMONARHIST!