Curiozităţi

Acasă / Traseul ce leagă Transilvania de Dunăre și Putna

Traseul ce leagă Transilvania de Dunăre și Putna

Publicat în: 13 iun.. 2018
Autor: Nicu Neag

Drumul are şansa să devină un fel de Camino de Santiago, una dintre cele mai celebre rute parcurse în fiecare an de oameni din toată lumea. Lansarea proiectului a avut loc la Alba Iulia.

Punctul de pornire al traseului este Drobeta Turnu Severin, locul unde  a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I. Drumul va străbate Transilvania si toate bogățiile culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna,  unde se odihnește Ștefan cel Mare.

Drumul care unește

Nu va fi doar un drum, ci o reţea de drumuri. De drumul principal se vor lega mai multe secundare. Altfel spus, nu va fi doar un drum fizic, ci un mod de a fi. Un drum care va uni. În județul Alba traseul se va concentra pe valea Mureșului. Traseul va fi amenajat din materiale durabile, care să permită buna orientare  a călătorului pe parcurs. Nu vor lipsi nici informațiile utile, cum ar fi gradul de dificultate al traseului. Fiind vorba de amenajarea unui drum extins, aceasta se va face în mai multe etape. Pentru anul în curs este prevăzută o porțiune de 100 de kilometri, în zona Ţara Dornelor – Reghin.

Despre proiect

Lansarea proiectului a avut loc marți, 12 iunie, la Alba Iulia, în  prezenţa reprezentanţilor a celor zece judeţe pe care le va străbate Via Transilvanica  şi a „ambasadorilor” Tiberiu Uşeriu, Toma Coconea, fostul principe Nicolae, Dragoş Bucurenci şi Mihaela Miroiu, promotori şi susţinători ai proiectului.

Imagine de la lansarea proiectului

Alegerea orașului Alba Iulia nu a fost întâmplătoare. Motto-ul proiectului este „drumul care uneşte“, cu trimitere la Centenarul Unirii Transilvaniei cu România.

Aştept ziua când pe Via Transilvanica se vor întâlni cel care îşi va scoate capul din telefon şi tabletă şi se va da jos de pe reţelele de socializare, cu cel care va renunţa la mersul cu maşina

Mihaela Miroiu, promotor și susținător proiect

Via Transilvanica este inițiat de „Asociaţia Tăşuleasa Social“ și este considerat un proiect cu „un impact social şi turistic unic” pentru România. Inițiatorii spun că este inspirat de două rute celebre la nivel mondial: potecile de pelerinaj din Spania şi cele de anduranţă din SUA.

Via Transilvanica în cifre:

10 judeţe parcurse

100 km-realizați în 2018

950 de kilometri-lungimea totală

200.000 de persoane vor parcurge traseul după finalizare

Imagine deschidere articol: Via Transilvanica marcat simbolic pe o hartă a României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia