Tulnicul din Țara Moților

Publicat în: 
7 iulie 2017

Citind titlul, poate vă veți gândi că e vorba de un singur tulnic. Nicidecum. Există o mulțime uriașă de tulnice, produse din vechime până în prezent, pe teritoriul Țării Moților. Tulnice de toate dimensiunile, de toate sonoritățile. Noi, însă, vom vorbi despre tulnic, ca obiect iconic, reprezentativ în mod universal pentru gândirea și sensibilitatea Țării Moților.

 

Veți vedea, la târgurile și evenimente folclorice din Apuseni, femei care cântă la tulnic. De obicei ele deschid evenimentele, prin acea muzică prelungă, gravă, plină de ecou care iese din tulnic. Se numesc tulnicărese, ceea ce înseamnă că încă din copilărie ele au stat lângă cineva care știa să cânte la tulnic, au deprins meșteșugul cântatului și l-au păstrat cu grijă. De altfel, pentru tinerele tinerele fete din Munții Apuseni meșteșugul de a cânta la tulnic este o mare mândrie.

 

Ţara Moţilor e vestită în lume pentru tradiţia producerii şi folosirii tulnicului. În Apuseni – „cetatea de piatră” a moţilor – tradiţia tulnicelor s-a păstrat din vechime, sunetul lor prelung amintind de armonia întâlnirilor din vremuri de datini şi sărbătoare, dar şi de chemarea autoritară a ceasurilor de primejdie.

 

Lucrat exclusiv în lemn, sub formă uşor conică, tulnicul e un instrument muzical asemănător buciumului, folosit şi în Carpații Orientali, însă numai în Apuseni sub această denumire. Tulnicul a apărut ca necesitate, fiind folosit în diverse împrejurări ca mijloc de comunicare între locuitorii satelor aflate la distanţă. Sunetul tulnicelor purta mesaje de necaz sau bucurie între păstorii plecaţi cu turme la păscut, chemări la şezători, dar şi semnale pentru atenţionarea diverselor primejdii. Ornamentaţia pirogravată surprinde vechi simboluri cu rezonanţe magice. Este simbolul Ţării Moţilor, în notele sunetului său grav împletindu-se frumuseţea tainică a meleagurilor ardelene, onestitatea şi curajul locuitorilor, desfătarea obiceiurilor şi tradiţiilor, măiestria meşteşugurilor şi portului popular, istoria zbuciumată şi demnitatea faptelor de legendă. De remarcat este că instrumente cu forme și funcțiuni aproape identice se mai regăsesc în doar câteva locuri pe Pământ. În Europa, mai pot fi întâlnite în Alpi (cu numele de alpenhorn) și în Bucovina (cu numele de „bucium”).

 

Florian-Rareș Tileagă

FOTO: Tulnicărese, anunțând Târgul de Fete / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram