Turism cu „T” mare, la Albac

Publicat în: 
15 septembrie 2018

Peste doar două zile va începe, în sfârșit, ceea ce mulți așteaptă: cea de-a XIV-a ediție a Târgului Național de Turism Rural de la Albac. Un eveniment celebru, în turismul românesc și esențial, pentru iubitorul de tradiție, folclor și autenticitate. Bine ați venit în Țara Moților!

 

Ceea ce în 2005 începea timid, azi ne aşteaptă ca o mare sărbătoare a turismului naţional. Vorbim despre unicul târg de turism rural din ţară, şi anume Târgul Naţional de Turism Rural, din 28-30 septembrie, ediţia a XIV-a. Se întâmplă în stațiunea montană Albac şi promite mult, ca ofertă turistică: târguri meşteşugăreşti, expuneri de oferte turistice, seminarii pe teme turistice, gastronomie, foc de tabără și de artificii, concerte şi, bineînţeles, multă voie bună – asta va însemna Albac 2018. Așa că haideți și convingeți-vă singuri. Gustați turismul românesc, în Ţara Moţilor, alături de agenţii de turism, proprietari de pensiuni şi, bineînţeles, alături de faimoşii moţi.

Dar haideți să vedem programul...

 

Târgul va începe propriu-zis sâmbătă (29 septembrie), la ora 10.00, după ce cu o zi înainte (28 septembrie) va fi avut loc un info-trip dedicat reprezentanților agențiilor de turism din țară, pentru cunoașterea ofertei de cazare din zona Cheile Aiudului. Așadar, ziua de sâmbătă va începe la ora 10.00, când târgul se va deschide oficial, în tradiționalele sunete de tulnic ce marchează, ca întotdeauna, startul evenimentului de la Albac. Nu vor lipsi de acolo oficialităţile judeţului Alba, reprezentanţi ai agenţiilor de turism din toată ţara, proprietari de pensiuni, precum nici turiştii, simplii curioşi sau localnicii. Vor putea fi vizitate standurile ce aparţin meşterilor populari, artizanilor şi pensiunilor, așadar veți putea intra în contact direct cu cei care, cu mâinile lor, fac turism, tradiție și folclor românesc.

 

Câteva clipe mai târziu (11.00) se va vernisa expoziția de artă fotografică „Timpuri străvechi”, la Centrul de Promovare și Informare Turistică Albac, după care va avea loc un al doilea info-trip, de astă dată dedicat ofertei de cazare din stațiunea Albac. În a doua parte a zilei, la sediul primăriei, vor începe dezbateri pe teme turistice, și anume „Identificarea gospodăriilor tradiționale” (ora 15.00) și „Turismul rural românesc – tradiție și modernitate”.

 

Căderea serii va însemna, de fapt, ridicarea cortinei, pentru că va începe spectacolul. Mai întâi, va avea loc un concurs de interpretare la tulnic „In memoriam Elena Pogan”, după care vor concerta trupele Gino & Live Band și Happy Hippie. Vor urma, până târziu în noapte, discotecă, foc de tabără și focuri de artificii.

 

Ziua de Duminică se va deschide, la ora 09.00, cu al treilea și ultimul info-trip din cadrul târgului, dedicat obiectivelor turistice din Apuseni. În Albac, târgul de meșteșuguri și oferte turistice va continua începând cu ora 10.00.

 

Apoi, la ora 13.00, va începe, am putea spune fără exagerări, „cireaşa de pe tort” a evenimentului, şi anume parada portului popular din județul Alba, desfășurată pe ulițele Albacului, urmând ca de la ora 14.00 să aibă loc spectacolul folcloric ce va închide, de altfel, târgul. Vorbim despre recitalurile unor mari nume din folclorul românesc, pe care le veți găsi, enumerate, în programul de mai jos.

 

Şi, fiindcă pregătirile sunt pe ultima sută de metri, să-i amintim pe organizatori, fără de care târgul ar fi doar un vis neîmplinit. E vorba de Consiliul Judeţean Alba Centrul de Cultură „Augustin Bena” şi Primăria Comunei Albac, în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Filiala Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

 

Programul târgului

 

Vineri, 28 septembrie

Orele 11.00-21.00 InfoTrip 1: vizitarea spațiilor de cazare din Zona Cheile Aiudului

 

Sâmbătă, 29 septembrie

Ora 10.00 (în centrul satului Albac) Deschiderea oficială a Târgului Național de Turism Rural, Albac, ediția din anul 2018

– ceremonial religios și Arborarea Drapelului României alături de Fanfara Județului Alba și Tulnicăresele din Munții Apuseni

– oferta turistică și agroturistică în spațiile de cazare rurale din Județul Alba și din țară

– ateliere și expoziții de meșteșuguri tradiționale românești

Ora 11.00 (la Centrul de Promovare şi Informare Turistică Albac) Expoziția de artă fotografică ,,Timp străvechi”

Ora 11.00 InfoTrip 2: vizitarea spațiilor de cazare din Stațiunea Turistică Albac

Ora 15.00 (la Primăria Comunei Albac) prezentare de studiu: „Identificarea gospodăriilor tradiţionale în vederea conservării In Situ – Zona Ţara Moţilor (Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Ciuruleasa, Gârda de Sus, Horea, Poiana Vadului, Vadu Moților, Vidra, Scărișoara, Sohodol)

Ora 17.00 (la Primăria Comunei Albac) conferință: ,,Turismul rural românesc – tradiție și modernitate”. Strategii naționale și regionale de dezvoltare a turismului rural. Rolul legislației în promovarea și dezvoltarea turismului rural. Exemple de bune practice

Ora 18.00 (pe scena din centrul satului Albac): concurs de interpretare la tulnic ,,In memoriam Elena Pogan” – ediția a II-a şi decernarea premiilor

Ora 19.00 (pe scena din centrul satului Albac): recital de muzică ușoară Gino & Live Band

Ora 20.00 (pe scena din centrul satului Albac): recital de muzică ușoară Happy Hippie

Ora 21.00 (la Căminul Cultural Albac) discotecă

Ora 22.00 (în centrul satului Albac) foc de tabără

Ora 23.00 (în centrul satului Albac) foc de artificii

 

Duminică, 30 septembrie

Ora 09.00 InfoTrip 3: vizitarea obiectivelor turistice din Zona Munților Apuseni și din Zona Cheile Aiudului

Ora 10.00 (în centrul satului Albac) Târgul Național de Turism Rural Albac 2018 – oferta turistică și agroturistică în spațiile de cazare rurale din Județul Alba și din țară; ateliere și expoziții de meșteșuguri tradiționale românești

Ora 10.00 (la Centrul de Promovare şi Informare Turistică Albac) expoziția de artă fotografică ,,Timp străvechi”

Ora 13.00 (pe scena din centrul satului Albac) parada portului tradiţional din judeţul Alba

Ora 14.00 (pe scena din centrul comunei Albac) spectacol folcloric extraordinar

Participă ansambluri folclorice din judeţul Alba: Taraful ,,Moțul” din Horea, Ansamblul de dansuri din Albac, Ansamblul Folcloric ,,Tradiții Uiorene” din Ocna Mureş, Ansamblul Folcloric ,,Hopârteanca” din Hopârta, Ansamblul Folcloric ,,Dor Teiușan” din Teiuş.

Participă, de asemenea, rapsozi, instrumentişti şi poeţi populari din judeţul Alba: Gheorghe Paşca (taragot – Câmpeni), Ioan Frăţilă (rapsod popular – Sâncel), Maria Dulău (rapsod popular – Biia), Eleonora Ignat (poet popular – Biia), Elena Popiţa (poet popular – Vălișoara)

Solişti vocali invitaţi: Eugen Mihăilă şi Dorel Banci, Ancuţa Matei Olar, Mirela Mănescu, Vlăduţa Lupău, Leontina Fărcaş, Iulia Lung şi Anghelina Timiş

Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, alături de soliștii vocali: Maria Filimon, Cătălin Haşa, Floricica Moga, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ

Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra și Flaviu Mîrza

 

Florian-Rareș Tileagă

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram