Un nume neturistic, necomercial: Hoanca Apei

Publicat în: 
12 septembrie 2018

Dacă ar fi să judecăm destinațiile turistice după sonoritatea numelor lor – sonoritate care, conform obișnuințelor generale, ar trebuie să sune bine, rotund, atractiv –, destinații precum Pișoaia, Vârtop, Vârciorog sau Huda lui Papară ar pica de pe listă. La fel și Hoanca Apei. Oare nu am greși?

 

Categoric da. Numele celor mai multe destinații naturale vin din folclor, iar Hoanca Apei este un exemplu perfect: „hoancă”, adică afundătură între coline, este numele unei peșteri excepționale ca valoare speologică. Este, practic, încă unul din acele locuri ale Apusenilor, despre care speologii au ce povesti. O veți găsi în drumul care duce spre Gheţarul Vârtop, nu departe de pârâu, la capătul unei poteci rupte parcă din basme. Cât despre adâncul peşterii, fiți gata de aventură.

 

Pe hartă, Hoanca Apei apare în sud-estul Munţilor Bihor, la cota 820, pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, aproape de Avenul de la Tău, Gheţarul Scărişoara şi Pojarul Poliţei. Accesul porneşte din Gârda de Sus, de unde continui 6,5 km pe DC 132, apoi pe un drum forestier până în satul Hodobana, iar de aici pe o potecă spre aven. Limitele rezervaţiei se continuă mult spre nord-vest, alcătuind întinsul şi, mai ales, vestitul Platou Padiş.

 

Una la mână, este singura peşteră din România în care există un izvor carstic intermitent. Ceea ce e remarcabil, având în vedere că în ţară se găsesc nu mai puţin de 900 de peşteri. Al doilea motiv este că întreaga rezervaţie e clasificată drept o peşteră de valoare excepţională, reprezentativă pentru patrimoniul speologic internaţional. Descoperită abia în 1980, de către exploratorii L. Vălenaş şi A. Jurkiewicz, Hoanca Apei se impune pe harta Parcului Natural Apuseni în primul rând prin interiorul său exuberant. E faimoasă şi pentru urmele de viaţă animală ce le deţine, fiind un adevărat muzeu al ursului de peşteră. Are o lungime totală de 1.839 m.

 

IMPORTANT: pentru a vizita peștera, luați legătura cu Administrația Parcului Natural Apuseni, care oferă ghid specializat (www.parcapuseni.ro). Informații referitoare la ghizi se află la pensiunile din zonă.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram