Un turn de legendă

Publicat în: 
7 octombrie 2017

Există, în Sebeș (la 15 km de Alba Iulia), un turn de cetate a cărui istorie seamănă, mai mult, cu cinema-ul hollywoodian. Pare a fi mai aproape de poveste gratuită decât de istoria concretă, datorită faptelor extraordinare de vitejie consumate acolo. Un student și un soldat, baricadați în turnul care ulterior avea să se numescă „al Studentului”, sunt ultimii apărători ai cetății în fața otomanilor, în anul 1438. Iată, pe scurt, faptele lor.

Cum spuneam, Turnul Studentului, numit și Turnul Croitorilor, este vestit mai degrabă pentru istoria lui, decât pentru valoarea arhitecturală. Numele său se leagă de soarta unui tânăr – originar din satul Romos, de lângă Orăștie – care, în timpul asediului turcesc din 1438, a rămas în turn să lupte, alături de un cavaler al orașului. Erau, de fapt, ultimii doi oameni care se încumetaseră să reziste în fața otomanilor. După nouă zile de chinuri, cei doi s-au predat ultimii din cetate. Cavalerul a fost decapitat pe loc, dar adolescentului i s-a cruţat viaţa. După multe păţanii, tânărul a ajuns în Italia, unde a relatat totul într-un tratat despre „moravurile şi răutatea turcilor”, cu accent pe curajul cavalerului de la Sebeş.

 

Din cele opt turnuri ale cetății, au rămas patru, purtând denumirile breslelor cărora le aparțineau. Astfel, vorbim în primul rând despre Turnul Croitorilor (sau al Studentului), cel mai falnic dintre toate, exemplu al arhitecturii militare europene vechi, rectangular, cu trei nivele de tragere şi parter înalt. Apoi e Turnul Octogonal (sau Poligonal), cu două nivele de tragere, fiind încastrat în zid. Mai sunt Turnul Cizmarilor, rectangular şi cu două nivele de tragere, precum şi Turnul Semicircular, transformat în locuință la scurt timp după construirea sa. Intrarea în cetate se făcea prin patru porţi de piatră, din care se mai pot vedea rămăşiţe ale ancadramentelor şi profiluri care ne pot duce cu gândul la porţile-ghilotină.

 

În prezent, Turnul Studentului se află în curtea unei școli din Sebeș. Deocamdată nu poate fi vizitat, întrucât, din păcate, nu au fost create condiții de acces și vizitare.

 

Acces la Sebeș

 

Rută: Alba Iulia – Sebeș (DN 1)

Distanţă de la Alba Iulia la Sebeș: 15 km

Durată: între 15-40 minute, fără popasuri, în funcție de traficul rutier

 

Florian-Rareș Tileagă

FOTO: Turnul Studentului / Sursa foto: Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram