„Uriașul” de la Rimetea: Piatra Secuiului

Publicat în: 
24 februarie 2017

Un loc unic, în țară și, probabil, unic în Europa, este Piatra Secuiului. Dacă încă nu ați fost acolo, dacă încă nu v-ați cățărat pe masivul stâncos pe nume Piatra Secuiului, aveți șansa să o faceți de acum înainte, mai ales că vine primăvara. Plus că distanța de la Alba Iulia la Piatra Secuiului e de maxim o oră de mers cu mașina. Așa că dacă vă aflați în Alba Iulia, merită să faceți o scurtă călătorie spre unul dintre cei mai fotografiați munți din țară.

 

Piatra Secuiului / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Piatra Secuiului / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Fără nici o exagerare, Piatra Secuiului e, într-adevăr, un munte unic. În primul rând, e atât de mare, încât îl veți vedea de peste tot, de cum vă veți apropia de Rimetea. În al doilea rând, se spune că aici soarele răsare de două ori. Dintre toate piscurile masivului, două se înalță atât de mult, încât soarele răsare de după primul și dispare după al doilea, urmând să răsară încă o dată și să lumineze din nou, de data asta pentru tot restul zilei, acoperișurile caselor din Rimetea. În al treilea rând, privit de jos, muntele ăsta imens pare un uriaș întins pe spate. În al patrulea rând, Piatra Secuiului nu e doar natură, e și istorie. Medievală. În secolul al XII-lea, pe un vârf al Pietrei Secuiului  a fost clădită Cetatea Secuilor. Avea un turn și două ziduri, închizând singura cale de acces spre vârf. Cetatea era, deci, refugiu pentru săteni, iar ruinele ei încă puteau fi văzute în secolul al XIX-lea.

 

Masiv calcaros, alcătuit din două blocuri uriașe, Piatra Secuiului pornește de la cota 543 și ajunge la altitudinea de 1.128 m. Doar câteva pâlcuri de fagi îmbracă masivul, în nord, unde înclinarea versanţilor e mai domoală. În rest, în partea vestică, muntele se înalţă sterp prin creste înguste, care se găsesc de obicei la altitudini de peste 2.000 m. Aici, însă, natura a plăsmuit un altfel de munte, un fel de excepţie de la regulă. Este unul din cele mai înalte masive din Trascău şi adăposteşte chiar şi guri de peşteri, între pilonii ascuţiţi ai masivului. Din păcate, aici au acces exclusiv cățărătorii profesioniști, ca de altfel la o mare parte din ansamblul Pietrei Secuiului.

 

Traseul de urcare pornește din sat, străbate largi porțiuni de bolovăniș, durează circa 40 de minute și are suficient de multe porțiuni pieptișe, astfel încât să fie greoi. Dar, pentru cei cu plămâni buni și picioare tari, care nu se plâng de efort și de înălțime, poteca de urcare e chiar lejeră. Atenție, însă, nu transformați lejeritatea în autosuficiență și neglijență. An de an, Piatra Secuiului își cere tributul de sânge – au loc accidente grave, unele fatale, iar cauze (aceleași, ca peste tot, în zonele stâncoase...) sunt lipsa echipamentului, părăsirea traseului, apropierea de prăpastie, escalada fără experiență, deplasarea de unul singur, condițiile meteo nefavorabile etc.

 

Acces la Piatra Secuiului

 

Rută: Alba Iulia - Aiud (DN 1) –  Colțești - Rimetea (DJ 107 M). Masivul se află în dreapta satului Rimetea, cum mergi dinspre Aiud spre Buru. Traseul de urcare (bandă roșie) pornește din sat și străbate masivul până sus, în zona de platou.

Distanţă de la Alba Iulia la Piatra Secuiului: 57 km

Durată: aproximativ 50 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram