Urmele anticului Apulum pe ruta împăraților romani

Publicat în: 
27 aprilie 2018

Alba Iulia spune povestea vechimii europene prin civilizația romană care a avut aici un spațiu important. În epoca romană, Apulum era cel mai important centru urban din Estul Imperiului Roman. În zilele noastre, urmele castrului figurează pe ruta împăraților romani.

Totul a început când Împăratul Traian a hotărât stabilirea la Apulum  (denumirea latină  a orașului Alba Iulia, provenit din numele dacic al așezării Apoulon), la începutul secolului al II-lea d.Hr,  a Legiunii a XIII-a Gemina. Decizia a fost sinonimă cu ridicarea unui castru roman.

Moștenirea romană

Urmele castrului roman de la Apulum figurează peRuta culturală europeană a împăraților romani și a vinului de-a lungul Dunării“. În baza a rezultatelor cercetărilor arheologice de până acum, au  fost valorificate la Alba Iulia mai multe obiective de epocă romană.

Ce descoperiri poate face turistul care alege să „plece“ pe urmele împăraților romani și ajunge în fostul Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și, totodată, centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia?

Cea mai vizibilă urmă a castrului de formă patrulateră  este poarta de pe latura de sud. Obiectivul, de maximă importanță pentru istoria antică a spațiului românesc,  este pus în valoare pe Traseul celor Trei Fortificații, amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății pe care o vedem în zilele noastre. Vestigiile rămase înfățișează doar o mică parte din aspectul de altădată și cam o treime din elevația ei de acum 1800 de ani.Porta de sud a castrului OpriscanPoarta de sud a castrului/Sursa foto: Romulus Oprișcan

Pe artera principală a Cetății, strada Mihai Viteazul, este valorificat la suprafață un segment din Via principalis, drumul care lega porțile principale ale castrului de formă patrulateră, de sud și de nord. Vizitatorii pot vedea lespezi ale drumului păstrate in situ(n.a. la fața locului),  un canal de cărămidă poziționat sub  axul longitudinal al drumului, cu scop de drenaj, și segmente din rigolele laterale folosite pentru scurgerea apelor pluviale.

Straada CetatiiSursa foto: Ionuț Văidean

În imediata apropiere, în Piața Cetății,  este Muzeul roman „Principia“. Aici este valorificată o parte a clădirii în care și-a avut sediul comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat în Dacia pe toată perioada ocupației romane. Zona interioară păstrează in situ (n.a.la fața locului) urme importante ale clădirii de acum 1800 de ani. Vizitatorii pot vedea încăperile în care se ținea tezaurul, stindardele, unde se făcea instruirea ofițerilor și soldaților Legiunii, pardoseala originală a unor încăperi sau hipocaustul(instalația de încălzire). Muzeul este locul unde puteţi află istoria castrului roman de la Apulum şi va puteţi transpune pentru câteva momente în viaţă soldatului roman, prin îmbrăcarea echipamentului complex ce a fost reconstituit. Anticul Apulum este readus la viață de trupele de reenachtment ale Muzeului Național al Unirii: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Namesis.

PrincipiaSursa foto: Ania Ciolacu

Dacă vreţi să „săpaţi“ şi mai mult în zestrea daco-romană a oraşului Alba Iulia, trebuie să vizitaţi Muzeul Naţional al Unirii, aflat în apropiere.

O bună ocazie de a descoperi zestrea romană a orașului Alba Iulia este Festivalul Roman Apulum, ce  are loc în Cetatea Alba Carolina, în perioada 27 aprilie-1 mai. În cadrul evenimentului sunt prevăzute și tururi ghidate gratuite pe la obiectivele romane valorificate în incinta Cetății.

Programul Festivalului îl găsiți aici.

Și, dacă tot ajungeți la Alba Iulia, trebuie să știți că un alt obiectiv de referință al orașului, Catedrala Romano-Catolică, este parte a Rutei dedicate patrimoniului architectural romanic european, „TRANSROMANICA“.  Edificiul este considerat cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania, dar și un exemplu de seamă în spațiul Europei răsăritene.

Despre Rutele Culturale Europene

„Ruta Culturală Europeană a împăraților romani și a vinului de-a lungul Dunării“ are ca obiectiv explorarea și promovarea moștenirii Imperiului Roman și acțiunilor dirijate de conducătorii unuia dintre cele mai semnificative Imperii din istoria omenirii. Această Rută este formată în primul rând din Ruta împăraților romani constituită din situri arheologice cu propriile istorii unice ce simbolizează monumente ale măreției împăraților romani și introducerea culturii romane de-a lungul graniței de nord a Imperiului Roman.

La nivelul certificării oficiale date de Consiliul Europei, Ruta împăraților romani include 5 situri arheologice din perioada romană din România: Castrul Roman de la Alba Iulia (județul Alba); Galeriile Romane din Roșia Montană (județul Alba); Situl arheologic de la Adamclisi (sat Adamclisi, comuna Adamclisi, județul Constanța); Situl arheologic „Cetatea Histria” (sat Istria, comuna Istria, județul Constanța); Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa (sat Sarmizegetusa, comuna Sarmizegetusa, județul Hunedoara).

România este prezentă până acum pe șapte dintre  cele cincisprezece Rute Culturale Europene, certificate de Consiliul Europei.

Imagine deschidere articol: Garda romană readuce la viață atmosfera anticului Apulum/Foto: Ania Ciolacu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram