„Urmele“ Principilor Transilvaniei

Publicat în: 
24 februarie 2018

Palatul Principilor este locul ideal unde „urmele“ Principilor Transilvaniei pot fi reunite expozițional, împrumutate sau gestionate temporar pentru a reface segmentul de istorie lipsit din aproape toate spaţiile muzeistice locale. 

 Nicăieri în toată Transilvania, nu se vede vreo galerie a principilor ei. Ceea ce a rămas de pe urma lor s-a împrăștiat la Budapesta, Cluj și București, înaintea anului 1918. Doar o mică parte se găsește la Alba Iulia, în Biblioteca Batthyaneum, recuperat din arheologie la Catedrala Romano-Catolică. Nici un spaţiu muzeal provincial nu posedă atât de multe potenţialități pentru a fi utilizat ca templu al artelor renascentiste şi baroce (de la costum, la arme, muzică, pictură şi sculptură, tipar, bucătărie etc.) concentrate, expoziţionate şi reinventate în evenimente de reenactment.

Spaţiul este de o generozitate provocatoare şi stimulativă; clar destinat evenimentelor de anvergură, nu de calibru minor.

Corpul principal al Palatului va fi restaurant și valorificat istoric și turistic, prin proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“, în valoare de 5 milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Regional. Costurile totale pentru restaurarea și valorificarea celorlalte șase corpuri ale Palatului și a curților interioare sunt estimate la 28 milioane de euro.

palatul-principilor Foto: Corpul principal al Palatului

Sursa informațiilor: Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“

Imagine de deschidere: Gabriel Bethlen, principele în vremea căruia Alba Iulia a cunoscut înflorire, atât edilitară, cât și culturală./Sursa: Wikipedia.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram