Valérie Cioloș-Villemin, în concert de muzică sacră, la Alba Iulia

Publicat în: 
29 aprilie 2016

Valérie Cioloș-Villemin, sotia premierului Romaniei, a revenit la Alba Iulia, intr-un concert de muzica sacra, sustinut alaturi de soprana Alexia Trif, tenorul Ioan Chiciudean, Valentina Popovciuc – pian si corul de copii dirijat de Boris Rancov.

Evenimentul se inscrie in initiativa de implicare a comunitatii locale in sustinerea achizitionarii de catre Ministerul Culturii a operei lui Constantin Brancusi, ”Cumintenia Pamantului”.

Evenimentul a fost organizat de Primaria municipiului Alba Iulia si Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, in parteneriat cu Liceul de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia, prin campania ”Produs din suflet pentru comunitate”. Organizatorii doresc sa implice comunitatea locala in sustinerea achizitionarii de catre Ministerul Culturii a operei lui Constantin Brancusi, ”Cumintenia Pamantului”.

Realizată în 1907, „Cumintenia Pamantului”, alaturi de opere precum „Sarutul” si „Rugaciunea”, marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a lui Brancusi.

Sculptura, care reflecta o filosofie anterioara crestinismului, prezinta o femeie concentrata asupra sa, figura degajand un mister care o transforma intr-un portret universal. Atitudinea statuii sugerează un sentiment de atasament fata de pamantul mama. Initial, a fost expusa în 1910 la Muzeul National de Arta al Romaniei.

In 1911, „Cumintenia Pamantului” a fost vanduta chiar de Brancusi lui Gheorghe Romascu, inginer si iubitor de arta. Opera a fost confiscata abuziv in 1957 si expusa in Muzeul de Arta al Romaniei. In 2012, in urma unui proces lung, opera a fost retrocedata mostenitorilor lui Romascu, care au acceptat acum sa o vanda Statului Roman pentru 11 milioane de euro, jumatate din suma la care a fost evaluata opera de arta.

In urma deciziei Guvernului Romaniei si a Ministerului Culturii, achizitia operei „Cumintenia Pamantului” se va face printr-un efort conjugat al statului roman si al cetatenilor, respectiv suma de 5 milioane de euro va fi alocata de Guvern si 6 milioane de euro vor fi colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si cele juridice.

”Achizitionarea statuii lui Brancusi in zilele noastre ar reprezenta cea mai frumoasa razbunare fata de uratenia vremurilor în care splendorii minții i se răspundea cu un denunţ” (Gabriel Liiceanu).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram