Deși nu pare, judecând după predominanța edificiilor sale austro-ungare, orașul Alba Iulia e situat într-un spațiu profund săsesc. În special în sudul județului, la doar 40 km de cetatea Alba Iuliei, există o regiune marcată în întregime de tradiția și gândirea săsească. Iar unul dintre monumentele care exprimă pe deplin aceste două dimensiuni e biserica evanghelică din Boz. Sau biserica sașilor, cum îi spun bozenii. Poftiți înăuntru.
Corul bisericii din Boz, operă perfect gotică / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă
Arhitectural, biserica e o lucrare unică, ceea ce a făcut ca satul să rămână în albumele de istoria artei. În secolul al XIV-lea au fost așezate primele pietre de zid, în stilul gotic târziu, de unde şi structura de biserică-sală. De jur-împrejur, un zid gros o apără şi vă lasă s-o descoperiți cu adevărat abia după ce treceți de poartă, în curtea cu iarbă, unde saşii se strângeau odinioară „la joc”.
O să vă atragă atenția şi reduitul de piatră, care îmbracă partea de sus a navei şi a corului bisericii, prin contraforturi, ceea ce denotă, din nou, funcţia de apărare a acestui ansamblu fortificat. Veți putea observa până şi gurile de tragere, elemente de mare necesitate în vremurile tulburi ale secolelor al XVI-lea și al XVII-lea, când primejdia invaziilor îi obligau pe localnici să-şi adăpostească aici alimentele. În curte se află şi două turnuri de apărare, dintre care unul a fost devenit şcoală, în 1762. Tot acolo veți găsi şi vechile clopote ale bisericii, care încă mai bat în podul de lemn al fortificaţiei.
Vă prevenim, însă, aspectul bisericii este teribil de trist. Pe lângă faptul că nu au mai avut loc renovări de mult timp, nici măcar o minimă întreținere a acestui grandios edificiu nu e făcută din când în când. Nici slujbe nu mai au loc, având în vedere că nu mai locuiesc sași în Boz. Ca atare, praful și pânzele de păianjen domnesc peste tot. Peste cărți, bănci, peste orga și altarul bisericii. Toate, însă, reușesc încă să exprime, dincolo de colbul gros, rigurozitatea și frumusețea lucrării arhitectonice. De aceea, cel puțin din punct de vedere fotografic, biserica e un spațiu cu adevărat frumos.
Detalii, la biserica săsească din Boz / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă
Acces la biserica evanghelică din Boz
Rută: ruta Alba Iulia - Sebeş (DN 1) – Cunța (DJ 106 I) - Boz (DJ 141 D)
Distanţă de la Alba Iulia la biserică: 38 km
Acces în biserică: căutați casa cu nr. 15, de la intrarea în sat, dinspre Cunţa. Acolo locuieşte familia Reiner, ce deţine cheile de la poarta bisericii. Apoi, pentru a avea acces în biserică, caută casa cu numărul 168, în spatele bisericii. Acolo locuieşte doamna Domnica, care deţine cheile de la uşa bisericii.
Durată: aproximativ 40 minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă