VIDEO „Amprenta“ Regelui Mihai I în #AlbaIulia

Publicat în: 
15 decembrie 2017

Legătura specială pe care Regele Mihai I a avut-o cu #AlbaIulia este exploatată și în filmul documentar „Amprente celebre în #AlbaIulia“. Este unul dintre cele mai importante proiecte care valorifică zestrea culturală a orașului.

Prima vizită a Regelui Mihai în Orașul Unirii a avut loc în 20 mai 1929. Mihai, care nu împlinise vârsta de opt ani, a coborât din trenul regal în gara Alba Iulia alături de Regina mamă Elena, Regina Maria a Iugoslaviei, fostă principesă a României, principele Nicolae și principesa Ileana. De departe, cea mai distinsă reprezentantă a Casei Regale la acea data era Regina Maria.

Reprezentanții Casei Regale a României au participat în acea zi la Serbările Unirii-împlinirea unui deceniu de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia.

După 11 ani, în 8 iunie 1930, Regele Carol al II-lea i-a acordat fiului său, Mihai, pe care tocmai îl detronase, titlul compensatoriu de mare voievod de Alba Iulia. Deși această creație protocolară nu s-a păstrat în uzanțele Casei Regale a României, mai târziu, regele Mihai nu a uitat că numele său a fost asociat cu cel al orașului Unirii.

Regele Mihai a revenit la Alba Iulia abia după 68 de ani de la prima vizită, în 1997, după  exilul regal (1947-1997).

După alți zece ani, la 23 decembrie 2007, în Sala Unirii, Regelui i s-a acordat titlul de cetățean de onoare al orașului Alba Iulia.

Documentarul „Amprente celebre în #AlbaIulia“ a fost realizat prin proiectul „Alba Iulia-O istorie vizuală prin «amprente» celebre“, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanțat. de Administrația Fondului Cultural Național.

Imagine deschidere articol: Regele Mihai I, portret realizat ]n cadrul proiectului „Alba Iulia-O istorie vizuală prin «amprente» celebre“.

Nicu Neag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram