Zestrea culturală a orașului Alba Iulia este promovată și cu ajutorul plăcuțelor turistice cu cod QR. Vorbim de un număr de 64 de monumente și obiective turistice din orașul cu cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina.
Noul instrument de promovare turistică a intrat în atenția localnicilor și turiștilor, dar și a reporterilor de la ȘtirileProTv:
„Tehnologia face casă bună cu istoria în cetatea Albă Carolina. Turiștii pot descoperi povestea fiecărui loc cu ajutorul telefonului mobil și al unei aplicații“, așa începe reportajul difuzat recent pe ProTv.
Telefonul trebuie să aibă conexiune la internet. Dacă nu aveți internet pe telefonul mobil, puteți apela la WI-FI. Zonele în care există internet gratuit sunt marcate pe plăcuțe cu simbolul FREE WI-FI. Pentru a scana codul QR aveți nevoie de o aplicație de citire a lui. Dacă telefonul nu are una instalată de către producător, trebuie să descărcați una gratuită de pe internet. După scanarea codului QR, utilizatorul ajunge la povestea dedicată obiectivului în cauză, disponibilă în format text, dar și audio-video. Ajuns aici, are posibilitatea de a selecta limba în care vrea să afle povestea: română, engleză, franceză și italiană. Astfel, turiștii români și străini au acces gratuit la un sistem de ghidaj turistic în timp real. În plus, se pot bucura de o experiență inedită și pot pleca din Alba Iulia cu amintiri frumoase.
Porțile Cetății Alba Carolina, Obeliscul „Horea, Cloșca și Crișan“, Muzeul Național al Unirii, Catedrala Romano-Catolică, Catedrala Încoronării, Palatul Principilor, Palatul Apor, Biserica memorială „Mihai Viteazul“, Sinagoga sunt doar câteva dintre cele 64 de obiective pe care vor fi amplasate plăcuțe de ghidaj turistic. Toate aceste locuri vor face parte dintr-un circuit virtual ușor de urmat, la îndemâna oricărui turist român și străin.
Reportajul difuzat pe PROTV, mai jos:
Sursa: http://stirileprotv.ro
Promovarea patrimoniului cultural de excepție al orașului Alba Iulia cu ajutorul plăcuțelor turistice este posibilă prin proiectul „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!”. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Bugetul total al proiectului este de 60.000 lei (50.000 lei-finanțare nerambursabilă AFCN și 10.000 lei -contribuția Primăriei Municipiului Alba Iulia).
Foto: Cetatea Alba Carolina,văzută de la înălțime/Credite foto: Municipiul Alba Iulia
Nicu Neag