Vulcanii noroioși de la Boz

Publicat în: 
30 noiembrie 2017

Dinspre Alba Iulia înspre Sibiu, pe DN 1, după ce treceți de Sebeș, faceți stânga în dreptul indicatorului care arată spre Cunţa. Apoi, înainte de Draşov, faceți dreapta, drum care vă va duce la Boz. Vulcanii sunt la ieşire din Boz înspre Doştat, după ultimele case, pe malul stâng al Văii Doştatului, la aproximativ 200 m de firul apei.

 

Îi veți recunoaşte pentru peisajul neobişnuit ce îl compun, de la întinderile circulare ale vulcanilor propriu-zişi, până la decorul bizar de trestie şi ochiuri de apă, specifice vegetaţiei de luncă. În total, e vorba de 12 vulcani noroioşi, întinşi pe o suprafaţă de 0,5 ha, la 300 m altitudine, o parte din ei fiind complet acoperiţi cu pipirig şi pâlcuri de stufăriş. Nimeni n-a amenajat vreodată locurile, ceea ce înseamnă că veți găsi vulcanii în stare pură, neatinşi decât de turmele care vin la păşunat. Prin urmare, vulcanii au rămas în stare autentică, având forma unor movile mici, rotunde şi teşite, cu diametrul între 2-3 m şi 0,5-1 m.

 

S-au format prin depunerea la suprafaţa luncii a nămolului din adâncime, care s-a ridicat sub influenţa unor gaze din scoarţa terestră. Însă nu vă imaginați erupţii spectaculoase; noroiul din adâncimi nu are deocamdată o putere atât de mare, astfel că stagnează la suprafaţă; nici măcar nu bolboroseşte. Iar acel nămol, care s-a scurs pe margini, dă naştere unei cruste subţiri şi crăpate. Dar asta doar pe timp de vară. Deşi nu sunt activi şi nu ating proporţii mari, vulcanii au schimbat la faţă întreg aspectul luncii, ca relief şi vegetaţie.

 

Atenţie, însă: oricât v-ar atrage priveliştea aceasta cu papură, cratere şi nămol galben, locul e cât se poate de primejdios. Animalele şi chiar oamenii pot cădea în ochiurile de nămol din vârful vulcanilor.

 

Ar fi indicat ca Vulcanii Noroioşi să facă parte dintr-un circuit turistic mai larg, care ar include întreagă Ţară a Secaşelor. Iar asta ar însemna atât peisajele ţinutului, cât mai ales monumentele de arhitectură, între care biserica evanghelică fortificată din Boz, biserica ortodoxă din Doştat şi biserica-sală din Vingard, împodobită cu stemele Huniazilor.

 

De asemenea, vulcani noroioşi mai există la Pucioasa, în județul Buzău și la Haşag, în judeţul Sibiu.

 

Acces la vulcanii noroioși de la Boz

 

Rută: Alba Iulia – Sebeș (DN 1) – Cunța (DJ 106 I) – Boz (DJ 141 D)

Distanţă de la Alba Iulia la Boz: 38 km

Durată: aproximativ 40 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

One comment on “Vulcanii noroioși de la Boz”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram