Zece motive să vizitați Muzeul Național al Unirii

Publicat în: 
14 septembrie 2017

Muzeul  Național al Unirii din Alba Iulia este locul în care vă puteți întoarce în preistorie, puteți zăbovi în vremea dacilor și romanilor, trece prin Evul Mediu, „participa“ la Răscoala lui Horea, dar și la Războaiele Mondiale.  Clădirea în care funcționează instituția de cultură a fost ridicată între 1851-1853 și este cel mai mare edificiu în stil romantic din oraș.

Vă prezentăm, mai jos, zece motive care să vă îndemne să treceți Muzeul pe lista obiectivelor ce merită vizitate, când ajungeți în Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din România.

Vă puteți imagina cum arăta edificiul în vremurile în care era „Babilonul“ Cetății. La mijlocul anilor 1800 îi găzduia pe ofiţerii armatei habsburgice din Cetate. Locatarii erau recrutați din toate colțurile Imperiului Habsburgic, motiv pentru care se spune că în acest pavilion al ofiţerilor se vorbeau toate limbile pământului. Așa că, localnicii au numit clădirea, pe bună dreptate, „Babilon“.

Veți afla povestea celei mai complicate operații pe creier făcută în zona de astăzi a  Ardealului în urmă cu aproape cu 4.500 de ani. Operația este cunoscută sub numele de trepanație, adică deschiderea cutiei craniene. Craniul cu trepanație din Epoca bronzului poate fi văzut în expoziția de bază a Muzeului;

Craniu trepanat (4)

Veți putea admira vasele pictate, o adevărată minune a tehnicii și artei ceramicii neolitice;

Vase pictate neolitice (18)

Veți vedea vasul celtic cu toarte antropomorfe descoperit la Blandiana (județul Alba), vechi de peste 2.300 de ani. Torțile  sale prezintă câte un personaj masculin, respectiv unul feminin. Piesa, unicat în România, este, în același timp, o raritate în arealul artei celtice din Europa central-estică;

Vas cu torti antropomorfe (3)

Veți afla povestea căluțului de bronz de acum 3.000 de ani, descoperit lângă Alba Iulia, în situl preistoric de la Teleac. Piesa reprezintă un un cal puternic stilizat și  a avut, cel mai probabil,  rolul de pandantiv. Asta, întrucât greabănul calului este străbătut de o perforaţie,  care indică  faptul că piesa era atârnată. Este posibil să fi fost parte componentă a harnaşamentului unui călăreţ. Din punct de vedere istoric, statueta este o dovadă a legăturilor spaţiului carpato-balcanic cu zona de stepă răsăriteană. Piesa are şi valenţe artistice remarcabile. Tehnica redării stilzate a siluetei calului trimite la arta bronzurilor traco- cimeriene, considerată o culme a prelucrării bronzului la începutul mileniului I î. Hr.

Calutul de bronz (4)

Veți avea în fața ochilor o „mostră“ din măiestria artizanilor daci în tezaurul descoperit la Lupu, datat secolul I î.Hr. Se consideră că tezaurul ar fi aparținut unui nobil dac, obligat să-l ascundă în pământ, poate, chiar la invadarea Daciei de către legiunile romane;

Tezaur Lupu (4)

Vă puteți întoarce în urmă cu 1800 de ani, în anticul Apulum (denumirea latină a orașlui Alba Iulia ), prin intermediul machetei complexului de terme romane care a funcționat aici. Veche, de peste un secol, macheta a fost premiată la o expoziție internaţională;

Macheta termelor (20)

Veți putea admira trei splendide statuete romane de marmură descoperite în ultimele trei decenii și dedicate zeilor Liber Pater și Nemesis, respectiv eroului Hercule;

Zeita Nemesis (4)Veți putea descifra o reprezentare care-i înfățișează pe Romulus şi Remus alăptaţi de lupoaică. Basorelieful este o dovadă a legăturii anticului Apulum cu simbolurile Romei și, în același timp, o mărturie peste milenii a statutului special pe care l-a avut anticul Apulum în Imperiul Roman.

Reprezentarea Lupoaicei (8)

Veți vedea fluierul, haina și șerparul eroului național Avram Iancu;

Avram Iancu (2)

În plus, aveți ocazia să descoperiți unul dintre cele mai cunoscute muzee din România, ca patrimoniu și renume științific. Colecţiile muzeului numără circa 200.000 de obiecte de patrimoniu. Instituția ocupă un loc fruntaș între muzeele din țară și la capitolul expoziții temporare, în jur de 50 anual.Zeita Nemesis (6)

Statuie dedicată zeiței Nemesis

Momentele cele mai aglomerate pentru o vizită, dar în același timp și cele mai spectaculoase, sunt de Noaptea Muzeelor, și de 1 decembrie, Ziua Națională a României.

Programul de vizitare este de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-17.00. Un bilet de intrare costă 8 lei pentru un adult, respectiv 4 lei pentru copii, elevi, studenți și seniori 65+. Plata se face numai în  numerar (lei).

Foto: Florin Duțulescu

Sinteză realizată de Nicu Neag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram