Zei pe display

Conceptul expozițional combină creativ și inedit piese clasice de artă romană din colecțiile Muzeului Național al Unirii cu interpretările artistice moderne ale elevilor de la Liceul de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia.

Piesele sculpturale ce vor fi expuse la Alba Iulia reprezintă personaje și scene mitologice din lumea greco-romană. Cele mai multe dintre ele au fost descoperite de arheologi chiar în situl Apulum(denumirea latină a orașului Alba Iulia).

Interpretări artistice moderne

Prezentăm ca exemple de piese reinterpretate artistic de elevii de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia trei splendide statuete romane de marmură descoperite în ultimele trei decenii la Alba Iulia  și dedicate zeilor Liber Pater și Nemesis, respectiv eroului Hercule.

Statueta dedicată lui Hercule, expusă la Muzeul Național al Unirii/Foto: Florin Duțulescu

În cadrul expoziției va fi valorificată atât creativitatea cât şi capacitatea de asimilare și interpretare a esteticii, formelor și simbolurilor artei clasice, dar mai ales a ecourilor acesteia în arta provincială romană de la Apulum.

Imagine de la atelierul de mituri/Sursa: Facebook/Pantheon 3D

Vernisajul expoziției Mythologia 3D: 19 mai, ora 18.00, acces gratuit
Locul: Muzeul roman Principia-Piața Cetății
Perioadă de vizitare a expoziției: 19 mai - 1 august 2018.

Expunerea integrată a colecției de modele 3D ale pieselor de artă romană se va face sub genericul „ZEI PE DISPLAY“.

Totul va fi posibil prin intermediul unei platforme interactive de vizualizare destinată mediului muzeal și educațional. Platforma virtuală mobilă este compusă dintr-un sistem desktop integrat unui ecran tactil de mari dimensiuni.

https://www.facebook.com/Pantheon3D/videos/942659722579139/ 

Imagini de la scanarea 3D a statuetei dedicată lui Hercule/Sursa: Facebook/Pantheon 3D

Publicul vizitator va avea ocazia să asiste la o expunere interesantă a acestor artefacte extraordinare, dar mai ales să le acceseze online ca modele 3D, într-un mod interactiv. Altfel spus, o călătorie inedită în spațiul fabulos al Legendelor Olimpului și în timpul mitic al Zeilor și Eroilor lumii greco-romane.

Expoziția este organizată în cadrul programului cultural Pantheon 3D.

Colecţiile Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia posedă valori inestimabile ale patrimoniului artei romane din Dacia, dar şi din zona elenizată a Asiei Mici. Este vorba despre artefacte provenite din Apulum, cel mai întins sit roman din Dacia, important centru urban şi religios al provinciei.

Valorificarea patrimoniului istoric prin tehnologie digitală în contextul abordărilor inter/multidisciplinare aduce în prim plan fotogrammetria ca metodă independentă de documentare care poate fi ȋnsă foarte ușor integrată ȋn fluxul operațiunilor de documentare specifice patrimoniului cultural.

Foto deschidere articol: Statueta dedicată lui Liber Pater/Sursa; Facebook/Pantheon 3D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram