Zgârie-nori, în Apuseni

Publicat în: 
15 aprilie 2017

Apusenii sunt, în România, cei mai stâncoși munți de joasă altitudine. Indiferent că vă aflați la cota 600, la 800 sau 1.200, Munții Apuseni vă vor fura privirile cu pereți de stâncă netezi, grohotiș, turnuri de piatră, cu chei înguste cât pentru un camion și, mai ales, cu piscuri pe care doar vulturii le ating. Iată, mai jos, o scurtă prezentare a câtorva chei din Munții Bihor, prin care puteți trece într-o călătorie de o zi. Toate se află la relativ mică distanță de Alba Iulia, adică la aproximativ 100 km. Drum bun!

 

Cheile Albacului

 

Sunt primele care vă vor apărea în drum, după ce veți ieși din Albac spre Scărişoara. Se văd de departe, pentru că îşi înalţă crestele de piatră la peste 900 m altitudine. Şi le veți recunoaşte după lărgimea peisajului şi a şoselei, în ciuda faptului că sunt chei săpate în stâncă. Este uimitor să vezi cum şerpuieşte drumul printre versanţii repezi, care pornesc din marginea şoselei ca un coridor. Preţ de 4 km, cât ţin Cheile Albacului, râul de munte îţi fură privirea cu încolăcirea sa, unele meandre depăşind întoarceri de 180 de grade. Astfel, blocurile de calcar ale cheilor apar ca nişte uriaşi aplecaţi peste apă.

 

Acces la Cheile Albacului

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Scărișoara (DN 75)

Distanţă de la Alba Iulia la rezervație: 100 km

Durată: aproximativ 1 oră 45 minute, fără popasuri

 

Cheile Mândruţului

 

Le vezi zări foarte aproape de drum, de-a lungul Arieșului, cum mergeți spre Scărișoara dinspre Albac, pe DN 75. Numele cheilor provine de la Piatra Mândruţului, înaltă de 922 m. Sunt pitorești prin pereții lor gigantici, din calcar masiv, care coboară până la firul apei. Albia râului este, însă, adâncă, astfel că apa e lină, iar peisajul are mai degrabă înfăţişarea unui lac în care se oglindesc stâncile. Şi aici, prezenţa apei e singura care însufleţeşte frumuseţea locului. Cu toate astea, Cheile Mândruţului sunt mai mult decât ceea ce se vede din drum. Rezervaţia e un ansamblu de pante stâncoase, cu microrelief variat şi accidentat, care adăposteşte grote, avenuri şi peşteri, între care cea mai însemnată este Peştera Corobana Mândruţului.

 

Acces la Cheile Mândruțului

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Scărișoara (DN 75)

Distanţă de la Alba Iulia la rezervație: 104 km

Durată: aproximativ 1 oră 55 minute, fără popasuri

 

Cheile Ordâncuşii

 

Sunt cele mai înalte din nordul judeţului (1.100 m, în platoul de sub vârful Piatra Corbului). Le veți găsi urcând drumul de munte (DJ 750) ce pleacă din Gârda de Sus, la dreapta, de-a lungul pârâului Ordâncuşa. Practic, ai de urmat acelaşi traseu ca şi pentru Poarta lui Ionele. Celebra rezervaţie speologică face parte din Cheile Ordâncuşii, ca şi Peştera de sub Zgurăşti şi alte 70 de grote adăpostite în pereţii calcaroşi şi împăduriţi ai cheilor. O caracterizează şi amestecul pitoresc de vegetaţie, de la fag şi brad, la plantele specifice fisurilor de stânci. Dar şi mai mult contează îngustimea acestor chei (4-6 m lăţime, pe alocuri), cum foarte rar mai poţi găsi în Carpaţi. De fapt, datorită acestei îngustimi extreme, Cheile Ordâncuşii nu puteau fi parcurse altădată decât pe o potecă, iar pe unele porţiuni prin apă.

 

Acces la Cheile Ordâncușii

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Gârda de Sus (DN 75) – la dreapta pe DJ 750

Distanţă de la Alba Iulia la rezervație: 106 km

Durată: aproximativ 2 ore, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram