Ziua Incoronarii - iata la ce eveniment poti participa pe 15 octombrie!

Publicat în: 
12 septembrie 2014

Ziua Incoronarii, sarbatorita in mod traditional in Alba Iulia pe 15 octombrie, marcheaza momentul din urma cu 92 de ani cand regele Ferdinand si regina Maria au fost incoronati in Catedrala Reintregirii Neamului ca un ultim simbol al visului unui popor: Romania Mare. Incoronarea din 1922 a marcat inceputul unei noi ere de glorie pentru Romania, o era a schimburilor culturale, o era cosmopolita a schimbarii, a dezvoltarii economice si a diversitatii.

Ziua de 15 octombrie, zi de sarbatoare in istoria orasului

Alba Iulia, cealalta capitala este locul in care multi romani vin in pelerinaj pentru a-si regasi identitatea, pentru a intelege de ce istoria bogata a acestei tari merita cinstita. Alba Iulia este locul in care visele romanilor au fost indeplinite, iar incoronarea de pe data de 15 octombrie 1922 a fost doar ultimul pas catre un viitor luminos care a fost furat tarii mult prea devreme.

In prag de octombrie, istoricii si ziarele locale picteaza an de an in culori la fel de vii tabloul zilei mai putin cunoscute dar asemanatoare ca importanta cu 1 Decembrie 1918. Este vorba de evenimentul care conform presei din acel moment era menit sa "consfinteasca pentru vecie unirea tuturor romanilor sub sceptrul regelui Ferdinand".

Problema incoronarii a fost discutata ca simbol al actului unirii la intrunirea Consiliului de Ministrii de la Sinaia de pe 24 august 1922, iar decizia finala a fost intarita de mesajul regal, citit de I.C Bratianu in Adunarea Deputatilor doar o luna si jumatate mai tarziu, pe 12 octombrie. Regele Ferdinand asigura ca prin incoronarea sa si a reginei Maria la Alba Iulia, tara va intra intr-o perioada in care unirea nationala devine sfanta si incontestabila, iar patimile trecatoare si jertfele cu sangele carora s-a scris acest act isi vor primi rasplata.

Regele declara simbolic

„fiii buni ai patriei, insufletiti de aceeasi dragoste de tara, se vor uni in jurul tronului”.

92 de ani mai tarziu, patriotii romani continua sa se stranga la Alba Iulia pentru a aduce cinste acestui moment de mare victorie a romanilor.

Ziua de 15 Octombrie 1922 a fost una dintre cele importante zile din istoria orasului spun istoricii. In aceasta zi s-au strans la Alba Iulia reprezentanti de pe tot continentul, dar si din Statele Unite ale Americii pentru a fi martori la incoronarea regelui Ferdinand. Cortegiul regal a pornit de la gara Alba Iulia unde suveranul a fost intampinat de primarul orasului cu cuvinte ce rasuna puternic chiar si azi in inimile multor albaiulieni.

„Majestatile Voastre, va rog sa imi permiteti sa va salut in numele locuitorilor orasului Alba Iulia, cetate sfanta care a fost leaganul atator generatii de romani. Prezint Majestatilor Voastre cele mai profunde sentimente de devotament ale locuitorilor orasului, urandu-va bun venit pe acest pamant sfant, care a primit si a adapostit si pe marele voievod Mihai”.

Ceremonia de incoronare a avut loc in catedrala Reintregirii Neamului din Alba Iulia, unde coroanele au fost sfintite intr-o slujba scurta dar sobra si cu un cor excelent, dupa cum o descria chiar regina Maria in jurnalul sau.

Cu prilejul a 90 de ani de la incoronare, in anul 2012 Muzeul National de Istorie a Romaniei a realizat un album intitulat "90 de ani de la Incoronarea de la Alba Iulia" unde se pot citi citate din Proclamatia Incoronarii a regelui Ferdinand si alte marturisiri ale celor prezenti la una dintre cele mai importante zile din istoria Romaniei Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram