Alba Iulia, prin ochii unui expert în urbanism din Norvegia

Publicat în: 
9 ianuarie 2017

„M-am întors dintr-o călătorie fascinantă “, mărturisește Heidi Fossland. Experta din Norvegia susține că a descoperit la Alba Iulia oameni ospitalieri, o cultură bogată și o natură frumoasă necunoscută ei și, în general,  norvegienilor.

Heidi Fossland a vizitat Alba Iulia, timp de patru zile, în cadrul unui proiect prin care municipalitățile din Trondheim (Norvegia) și Alba Iulia fac schimb de experiență pentru un transport mai sustenabil și mai modern.

Impresiile cu care s-a întors acasă sunt publicate într-un articol în presa din Trondheim. Experta din Norvegia ne spune că, în călătoria spre orașul  de care nu auzise niciodată, Alba Iulia, a avut parte de experiențe care „m-au lăsat surprinsă în mod plăcut“. Heidi Fossland punctează „ofensiva“ administrației din Alba Iulia pentru atragerea de fonduri UE nerambursabile, punerea în valoare a unei bijuterii arhitectonice,  Cetatea Alba Carolina, dar și ambiția de a deveni primul oraș inteligent din România până în 2018.

Prezentăm, mai jos,  versiunea în Limba română a articolului tradus de Daniel Solheim, traducător autorizat. Intertitlurile aparțin blogului de turism al Municipiului Alba Iulia, https://viziteazaalbaiulia.ro/

„De curând m-am întors dintr-o călătorie fascinantă. O călătorie ieșită din comun, către un oraș de care nu mai auzisem niciodată și o țară despre care știam puține lucruri. Granturile SEE și Norvegiene (Spațiul Economic European -  nota trad.) m-au adus în Transilvania, în România, pentru a împărtăși din experiența noastră în domeniul mobilității urbane cu cealaltă capitală a României, Alba Iulia. Călătoria mi-a oferit mai multe experiențe care m-au lăsat surprinsă în mod plăcut.

Abordare ofensivă în atragerea fondurilor UE

Norvegia pune la dispoziție sume de ordinul milioanelor de euro prin Mecanismul Financiar Norvegian (Granturile SEE și Norvegiene). Înainte știam prea puține lucruri despre destinația fondurilor SEE și Norvegiene, în afară de faptul că finanțările SEE și UE reprezintă o sursă importantă pentru dezvoltarea multor țări europene. Una dintre aceste țări este România, care ocupă locul doi în ceea ce privește accesarea granturilor SEE și Norvegiene, după ce țara a devenit membră UE în 2007.

Orașul pe care l-am vizitat, Alba Iulia, a avut o abordare ofensivă în ceea ce privește atragerea de fonduri nerambursabile – fonduri europene, granturi SEE și norvegiene, fonduri guvernamentale etc., reușind să atragă peste 150 milioane de euro în decursul ultimilor 6-7 ani. Aceste fonduri au fost utilizate în principal pentru reabilitarea orașului vechi, reprezentat prin Cetatea în formă de stea, dar și pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii urbane a orașului.

O mică parte din aceste fonduri SEE și norvegiene au fost accesate de către municipalitățile Trondheim și Alba Iulia în scopul schimbului de experiență pentru un transport mai sustenabil și mai modern.

seminar

Heidi Fossland-centrul imaginii-la Alba Iulia

Membri ai proiectului Miljøpakken din Trondheim, ai biroului de dezvoltare urbanistică și NTNU (Universitatea tehnică și a științelor naturale - nota trad.) s-au reîntors, după o călătorie de patru zile, din Alba Iulia.

Alba Iulia în cursa „Smart City“

Orașul bogat în istorie a fost capitala provinciei Dacia în timpul Imperiului Roman. Acum, orașul dorește să se plaseze temeinic pe hartă și are ambiția de a deveni primul oraș inteligent din România. Este vorba de digitalizare și automatizare despre noi modele de afaceri, inovații, roboți, precum și de economia internetului și economia serviciilor. În Alba Iulia, soluțiile tehnologice inteligente vor face orașul mai deschis pentru cetățeni și vor asigura o mai bună comunicare în legătură cu serviciile oferite și nevoile cetățenilor. Va fi implementată o rețea WIFI 5G gratuită în zonele publice, iar tehnologia de tip ”smart” va contribui la soluții sustenabile și în sectorul transporturilor, orașul devenind astfel o destinație turistică mai atractivă.

 

Ca urmare a proiectului Smart City, 60 de firme, printre care mai multe companii multinaționale precum Siemens, Microsoft, IBM și Philips, participă la realizarea acestui angajament. Colegii noștri din administrația publică a orașului Alba Iulia au dat dovadă de mult entuziasm și implicare, precum și de o dorință sinceră de a învăța de la alții pentru a putea dezvolta orașul. La modul general, norvegienii știu puține lucruri despre România.

„Ne angajăm să devenim mai inteligenți împreună“

Din punct de vedere istoric, colaborarea dintre România și Norvegia a fost redusă. Sunt puține informații despre România care pot fi citite în presa norvegiană, iar eu nu cunosc multe persoane care să fi mers în vacanță acolo. Tocmai de aceea, proiectul nostru de colaborare cu Alba Iulia a adus o nouă dimensiune. Întorcându-ne acasă, am luat multe cunoștințe noi, printre altele dedicarea lor pentru soluțiile tip ”smart”.

Aceste cunoștințe sunt folositoare în prezent, când municipalitatea din Trondheim se află tocmai în faza de finalizare a unei cereri de finanțare din fonduri europene pentru implementarea unui proiect de cercetare și inovații, prin care să ne dezvoltăm în direcția unui oraș ”smart”. Trondheim, fiind un centru tehnologic important, dorim să ne menținem în linia întâi în acest sens. Vom dezvolta tehnologii, sisteme de energie și vom face transportul mai inteligent. Intenția este să dăruim locuitorilor din Trondheim o viață de zi cu zi mai simplă și de a face accesibile alegeri care să protejeze mediul înconjurător. Municipalitatea Trondheim are de partea ei o serie de firme autohtone și străine, municipalități centrale europene și NTNU. Alba Iulia este unul din orașele pe care le urmărim.

Călătoriile care oferă surprize plăcute sunt cele mai frumoase. Am plecat la Alba Iulia pentru a împărtăși din cunoștințele noastre despre proiectarea orașelor pentru oameni, nu numai pentru mașini. Călătoria în România ne-a deschis ochii pentru mai mult. Un popor ospitalier, o cultură bogată și o natură frumoasă până acum necunoscută mie, și pe care doresc să o cunosc mai mult. Călătoria ne-a oferit de asemenea o perspectivă mai bună asupra rezultatelor finanțării noastre prin fondurile SEE și norvegiene. Dar, mai mult decât atât, călătoria ne-a oferit și o perspectivă a unei strategii puternice de dezvoltare, care în mai multe puncte corespunde cu strategiile pe care le avem în Trondheim. Acum ne angajăm să devenim mai inteligenți împreună“, încheie  Heidi Fossland, dezvoltator urbanistic.

Foto deschidere: Heidi Fossland -în stânga imaginii-la Alba Iulia

One comment on “Alba Iulia, prin ochii unui expert în urbanism din Norvegia”

  1. Am avut deosebita plăcere de a întâmpina și însoți delegația română din Alba Iulia în legătură cu vizita efectuată în orașul Trondheim din Norvegia. Am întâlnit niște oameni minunați, inteligenți și puși pe fapte mari pentru orașul dvs. De asemenea, prin prezeantările dumnealor și căldura cu care au vorbit despre Alba Iulia m-au determinat să pun orașul dvs pe lista dorințelor mele de vacanță în România. Ceea ce au spus si arătat prin personalitățile domniilor lor, stă în puternic contrast cu impresiile mai puțin placute despre cum merge treaba in Romania. Mă bucur sincer să vă asemenea oameni, buni români, cu o asemenea pasiune pentru ceea ce fac pentru orașul lor și cetățenii lui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram