Albaiulieni cu care ne mandrim (1)

Publicat în: 
14 august 2015

Oamenii care au reusit sa-si creeze o cariera de succes reprezinta un reper pentru ceilalti membri ai comunitatii de unde provin. Ce au in comun un inginer in industria aerospatiala, un scriitor si un specialist IT din Silicon Valley? Toti trei s-au nascut si au trait in Alba Iulia, iar carierele lor sunt o adevarata inspiratie pentru albaiulienii care inca nu si-au gasit drumul in viata. Asadar, prin intermediul acestui articol, va vom dezvalui povestea a trei dintre oamenii de succes care provin din Alba Iulia si care isi reprezinta cu mandrie orasul si tara oriunde ajung:

Florin Paun: ca director adjunct in business development al ONERA, Florin Paun gestioneaza un buget de 120 de milioane de euro pe an si lucreaza pentru companii ca Airbus, Eurocopter si chiar NASA.

Nascut la Alba Iulia, Florin a plecat in Franta in 1993, initial intr-un schimb de experienta intre Universitatea Politehnica, unde era student, si École Polytechnique. Si-a continuat studiile in ingineria de aviatie la École Polytechnique, Palaiseau, apoi la École Nationale Supérieure d’Ingénieurs de Constructions Aéronautiques, in Toulouse, unde a fost sef de promotie. De asemenea, a urmat doctoratul la „Paul Sabatier”, mai apoi specializandu-se in management si leadership la MIT.

Astazi, albaiulianul de 43 de ani este „Directeur Adjoint Innovation Industrielle” la ONERA (Oficiul National de Studii si Cercetari Aerospatiale al Frantei) si incearca sa contribuie la oferirea unui model pentru tinerii romani.

Romulus Rusan: scriitorul Romulus Rusan s-a nascut pe 13 martie 1935 la Alba Iulia si este sotul Anei Blandiana, alaturi de care albaiulianul a fondat organizatia neguvernamentala Alianta Civica. De asemenea, Rusan este si directorul Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei, conducand Centrul International Pentru Studiul Comunismului. Printre publicatiile sale cunoscute in Romania si in strainatate se numara „Raul ascuns”, „Roua si bruma”, „America ogarului cenusiu”, „La inceput n-a fost cuvantul”, „Arta fara muza” si „Permisul de pieton”.

Radu Rusu: la 33 de ani, fondatorul Fyuse, o retea sociala dezvoltata in Silicon Valley, este originar din Alba Iulia. Radu a creat, impreuna cu Mihai Ciocarlie, o aplicatie de photo sharing 3D, disponibila pentru iOS si Android, care permite utilizatorilor sa realizeze fotografii ce pot fi miscate pentru a vedea ce este in jur.

Fyuse a devenit foarte populara in SUA si Japonia, ajungand pe locul trei in categoria foto/video, dupa Instagram si Snapchat, si a atras deja investitii de 3,35 milioane de dolari.

Albaiulianul a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, iar in 2009 si-a obtinut doctoratul in Computer Science ”Summa cum Laude” la TUM (Technische Universitaet Muenchen), unde a devenit membru al grupului de cercetare Intelligent Autonomous Systems. Din 2012, Radu conduce si ONG-ul „Open Perception”, ce are ca scop realizarea de softuri gratuite pentru procesarea imaginilor 2D si 3D. Mai mult, tanarul si-a exersat si abilitatile didactice in calitate de cadru didactic invitat, in perioada 2010-2012, la Universitatea Stanford. Ca o incununare a succesului sau, Radu Rusu a castigat, alaturi de partenerul sau, un premiu important in domeniul roboticii (IEEE RAS Early Career) pentru rezultatele „extraordinare pe plan mondial”.

Intr-un articol ulterior veti afla povestile a inca trei personalitati care, prin rezultatele excelente din carierele lor, reprezinta un model pentru tinerii albaiulieni.

Foto: Romulus Rusan/Sursa: www.cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram