Poate ca la prima vedere il consideri un oras de provincie. Ce-as putea face aici un weekend intreg? - te-ntrebi. Dar daca-l iei „la pas” asa cum merita, ai sa descoperi cat de curand ca intri in criza de timp. Si sustinem cele afirmate cu cateva idei:
Cetatea Alba Carolina este una dintre putinele cetati de tip Vauban din Europa. Construita in timpul stapanirii habsburgice din Transilvania, este considerata si acum cea mai impresionanta cetate de acest tip din sud-estul Europei. Cetatea sub forma de stea are sapte bastioane si este construita din caramida, piatra de cariera si din ruinele vechilor cetati romane – zidurile au 3 m grosime la baza si 1,20 m la varf.
In ultimii ani, cetatea a fost amplu restaurata si a fost reintrodusa in circuitul turistic. Ca sa poti sa o vizitezi in intregime, trebuie sa-ti aloci aproximativ 4-5 ore intr-o zi.
Echitatie in interiorul Cetatii
Centrul de Echitatie atrage - din 2009, cand a fost inaugurat – nu doar localnicii care doresc o schimbare in ceea ce priveste petrecerea timpului liber, ci mai ales turistii. Este amplasat in zona de sud a cetatii, pe Aleea Sfantul Eugeniu.
Nu va ganditi ca veti calari ca pe vremuri – conditiile sunt la standarde moderne, iar vestiarele sunt dotate cu toate utilitatile. Cei experimentati au la dispozitie cai frizieni adusi din Olanda, aristocrati, iar incepatorii vor urca mai intai pe lipitan. In orice situatie va veti afla insa, trebuie sa va simtiti mandri: caii de la centrul de echitatie participa zilnic la ceremonialul de schimbare a Garzii de la Poarta a III-a a Cetatii Alba Carolina. Copiii se vor amuza oricum, dupa ce vor incaleca un ponei.
Daca nu sunteti genul sportiv, nu-i nici o problema: luati-va familia sau prietenii si faceti o plimbare cu trasura prin santurile Cetatii.
Va dam si un numar de telefon la care va puteti programa sau abona pentru sedinte de echitatie: 0742.151.899.
Catedrala Reintregirii (Catedrala Incoronarii)
Multi o stiu ca pe actualul sediu al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia (din octombrie 1988), altii drept Catedrala Reintregirii sau Catedrala Incoronarii. Important insa este ca intregul ansamblu – format din catedrala, turnul-clopotnita inalt de 58 de metri si cladirile aferente –reprezinta acelasi simbol, al reintregirii Romaniei si al Unirii de la 1918. Aici, in catedrala proiectata de arhitectul Victor Gh. Stefanescu dupa modelul Bisericii Domnesti din Targoviste, au fost incoronati Regele Ferdinand I si Regina Maria, pe 15 octombrie 1922.
Ansamblul a fost construit intre 1921 si 1922, cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, si face parte din monumentele create de Scoala Romaneasca de arhitectura, intemeiata de arhitectul Ion Mincu.
Catedrala Romano-Catolica
Vi se pare ca turnul-clopotnita al Catedralei Reintregirii este inalt? Ei bine, aflati ca cel al Catedralei Romano-Catolice „Sfantul Mihail” il intrece cu patru metri. Cei 62 de metri ai turnului de pe latura sudica a catedralei au propulsat-o in varful topului celor mai inalte cladiri din Alba-Iulia. Cu vechimea sa de aproape o mie de ani, cladirea este emblematica pentru oras: este cel mai valoros monument de arhitectura romanica din Transilvania.
Desi dateaza din secolul XIII (biserica a fost ridicata la 1291), cladirii de atunci i s-au adaugat altele, de-a lungul timpului: cele doua capele de pe latura de nord (Lazo si Sf. Ana) au aparut in perioada Renasterii, iar sacristia a fost construita in secolul XVIII. Astazi, Lazo este vizitata de foarte multi turisti straini, in special de cei veniti din Ungaria. In incinta catedralei sunt monumentele funerare ale lui Iancu de Hunedoara si al fiului acestuia, Ladislau de Hunedoara, precum si sarcofagele familiei Zapolya (Izabella si Ioan Sigismund, primul Principe al Transilvaniei).
Palatul Principilor
Alaturi de celelalte cladiri emblematice pentru Alba Iulia, Palatul Principilor este un alt obiectiv turistic ce nu merita trecut cu vederea. Si nici nu prea aveti cum, pentru ca este amplasat „strategic”, in imediata vecinatate a celor doua catedrale prezentate anterior si a Muzeului National al Unirii, descris mai jos. Imobilul dateaza din secolul XV si a fost construit ca resedinta a principilor Transilvaniei, iar intre 1599 si 1600 a fost locuit de voievodul Mihai Viteazul.
In prezent, Palatul Principilor, o cladire care se intinde pe 16.000 de metri patrati, este inchis pentru un amplu program de restaurare.
Biblioteca Batthyaneum
Fondata de Batthyány Ignác, Episcop al Marelui Principat al Transilvaniei, biblioteca este unul dintre cele mai importante obiective turistice si culturale din intreaga lume. Cladirea a apartinut anterior Bisericii Trinitariene din Alba Iulia (construita la 1719 in stil baroc), iar din 1792 functioneaza ca biblioteca.
Pe atunci se numea Institutum Batthyániani. Aici sunt adapostite colectiile impresionante de carti si manuscrise vechi si rare donate de episcop, iar astazi, biblioteca este un adevarat sanctuar de carte rara, care numara circa 64.000 de unitati bibliografice (specialistii spun ca 80% din toate manuscrisele medievale de tip occidental prezente pe teritoriul Romaniei se afla aici). In 1962 a devenit filiala a Bibliotecii Nationale a Romaniei.
Muzeul National al Unirii
Este una dintre cele mai importante institutii muzeale romanesti, infiintata intre anii 1887 – 1900, care cuprinde doua cladiri: Babilon (1851-1853) si Sala Unirii (1898).Muzeul National al Unirii adaposteste aproape 200.000 de obiecte de patrimoniu si una dintre cele mai valoroase biblioteci documentare din tara. Tot aici este expusa si statueta de provenienta romana, unica in Dacia, care il infatiseaza pe Hercule sprijinit intr-un ciomag. Statueta a fost descoperita la Alba Iulia si este estimata la un milion de euro.
Muzeul este deschis de marti pana duminica intre orele 10:00 si 17:00. Pe perioada verii, programul se prelungeste pana la ora 19:00.
Foarte frumos articolul! 🙂
Primul text turistic adevărat pe care-l citesc pe site-ul unei instituții publice. Să nu vă schimbați!