Ce trasee de munte pot urma turistii care ajung in Alba Iulia

Publicat în: 
17 martie 2015

De obicei, turistii care ajung in Alba Iulia vin pentru a vizita superba Cetate restaurata, aici istoria fiind inca vie si de actualitate. Cei care aleg sa petreaca mai multe zile in zona se pot bucura de comorile naturii aflate nu departe de municipiu. Din Alba Iulia se pot vizita traseele montane din Muntii Trascau sau fascinanta pestera a Ghetarului de la Scarisoara, trasee cu acces relativ usor, aflate la altitudini maxime de aproximativ 1400 de metri.

Din Alba Iulia, pe Muntii Trascau

Muntii Trascau nu sunt foarte inalti, inaltimea maxima fiind de 1369 metri (varful Dambau), dar compenseaza prin peisajele pitoresti oferite vizitatorilor. Aceasta zona contine nu mai putin de 8 rezervatii naturale: Cheile Rametului, Cheile Tecsestilor, Cheile Piatra Baltii, Cheile Manastirii, Cheile Geogelului, Cheile Pravului, Poiana Narciselor si Piatra Cetii.

Pe trasee se poate ajunge pornind dinspre Alba Iulia inspre Teius si urmand Valea Galdei pe Cheile Intregaldelor. De aici, turistii au la dispozitie 6 trasee care au o durata cuprinsa intre 4 si 12-13 ore, toate pornind de la Cabana Ramet.

1. Cabana Ramet - Salciua - prin Cheile Rametului catre Pestera Huda lui Papara si Valea Morilor. Acest traseu dificil de 6-8 ore este marcat cu cruce albastra si se recomanda doar pe timp frumos.
2. Cabana Ramet - Cabana Intregalde - prin Cheile Rametului, Cheia si Moldesti, un alt traseu dificil cu durata de aproximativ 6 ore, marcat cu triunghi albastru si recomandat doar pe timp frumos.
3. Cabana Ramet - Satul Rametea - prin satul Valea Uzei si Satul Olteni este traseul principal pe creasta acestor munti si dureaza 8 ore, fiind marcat cu banda rosie.
4. Cabana Ramet - Platoul Ciumerna - prin satul Raicani si Piatra Craivii. Este cel mai lung traseu din Muntii Trascau, fiind marcat cu banda rosie si avand o durata de 12-13 ore.
5. Cabana Ramet - Cabana Sloboda - prin satul Ramet este un traseu marcat cu punct rosu, traseu cu o durata de 4 ore.
6. Cabana Ramet - Cabana Intregalde - prin satul Tecsesti si Cheile Intregalde, traseul este marcat cu cruce galbena si are o durata de 6 ore.

Ghetarul de la Scarisoara, un loc ce trebuie vizitat

Ghetarul de la Scarisoara (Pestera Scarisoara) este unul dintre acele locuri care trebuie vizitate macar o data in viata si este accesibil turistilor care aleg sa petreaca cel putin un weekend in Alba Iulia. Pestera se afla la 16 kilometri de satul de la care isi imprumuta numele si este accesibila pe un drum judetean in curs de asfaltare.

Pentru cei care doresc sa ajunga la Scarisoara exista 3 variante, toate cu plecare din Garda de Sus:

1. Garda de Sus - Valea Garda Seaca - Scarisoara, un traseu cu o durata de 2 ore si o lungime de 6 kilometri ce contine o zona de urcus pieptis, usor dificila pentru montagnardul neantrenat.
2. Garda de Sus - Mununa - Scarisoara - traseu cu o durata de 1,5 ore si o lungime de 5 km ce duce turistii pe un urcus relativ usor, pe dealul Mununa, apoi un coboras lin catre pestera.
3. Garda de Sus - Pestera Scarisoara - pe Cheile Orandcusei, un traseu cu o lungime de 8 km si o durata medie de 3,5 ore.

 

Sursa foto: muntii-nostri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram