Cetatea Alba Iulia într-o imagine de la sfârșitul anilor 1600

Publicat în: 
9 octombrie 2019

Imaginea este expusă, în premieră,  la Muzeul Național al Unirii din Cetatea Alba Iulia și poate fi văzută pe parcursul lunii octombrie.  

Cetatea Alba Iulia apare cu denumirea germană a orașului, Weissemburg, într-o gravură de la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Gravura „Tratatul de la Blaj din 1687 şi cetatea Alba Iulia" redă scena predării cheilor cetăţilor Transilvaniei către austrieci, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Blaj, semnat la 27 octombrie 1687. Actul a fost încheiat între Imperiul Habsburgic şi Principatul Autonom al Transilvaniei.

Cea de-a doua reprezentare a Cetății

În partea superioară a lucrării apare o imagine a unei cetăţi, Weissemburg, denumirea în limba germană a orașului Alba Iulia. Cronologic, este cea de a doua reprezentare cunoscută a Cetăţii Alba Iulia, apreciază Florin Bogdan, muzeograf la Muzeul Național al Unirii.

Imaginea este flancată de trofee de război şi steaguri.

Cetatea Alba Iulia, într-o gravură de secolul XVII

Elementele arhitecturale prezente în gravură, printre care şi trei moschei, sunt însă rodul imaginaţiei autorilor, spune muzeograful citat.

Imaginea centrală a gravurii poartă titlul „Les transilvains soumis". În partea stângă este un cort decorat cu Crucea de Lorena, sub care ducele Carol primeşte de la nobilii ardeleni cheile cetăţilor Transilvaniei, în care urmau să fie găzduite trupele austriece.

Potrivit muzeografului Florin Bogdan, gravura are la bază un desen de Sebastian le Clerc, gravat de Johanna Sibilla Kräusin şi tipărit de Jeremias Wolff la Augsburg. Lucrarea face parte dintr-o mapă intitulată "Les Actions Glorieuses de S.A.S. Charles Duc de Lorraine &c. en Hongrie, Transylvanie, &c".

Gravura de secol XVII/Sursa: Muzeul Național al Unirii

În gravurile din această mapă, 16 la număr, este elogiat succesul militar al comandantului trupelor imperiale care, la 1683, a respins asediul armatei otomane asupra Vienei,  Carol de Lorena. Același comandant a semnat, patru ani mai târziu,  și  Tratatul de la Blaj.

Cetatea Alba Iulia în zilele noastre

Fortificația este un spațiu care nu lasă indiferent turistul, român sau strain, ci îl transpune într-o poveste. Este locul în care vizitatorii pot trăi experiențe turistice și culturale de neuitat.

Este cea mai mare  cetate din România, perfect conservată după 300 de ani de la ridicare.

Inima“ istorică  a oraşului, Cetatea, a fost resuscitată şi bate din nou, cu puls de sprinter. Investiţiile masive făcute din fonduri europene în ultimii 15 ani au jucat rolul defibrilatorului.

Cetatea Alba Iulia-vedere aeriană/Foto: Zelu Popa

Cetatea Alba Iulia-vedere aeriană/Foto: Zelu Popa

Fortificația este cea mai mare scenă culturală în aer liber din România,  locul în care au loc festivaluri culturale, se aud orchestre celebre, unde concertează artiști de top, români și străini.

Cetatea este actualul brand al municipiului Alba Iulia. Simbolul Cetății în formă de stea este elementul cheie al logo-ului orașului.

Oraşul cu cea mai mare cetate din România este singurul din SE Europei acceptat alături de orașe ca Oslo și Varșovia în  „CityLogo“, proiectul de marketing de oraș al Uniunii Europene.

Imagine deschidere articol: Cetatea Alba Iulia pe gravura de la sfârşitul secolului al XVII-lea/Sursa: Muzeul Național al Unirii

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram