Oraşul cu cea mai mare cetate din România a găzduit în anul Centenarului Unirii o serie de evenimente memorabile. Ne-am străduit, şi-n acest an, să vă reţinem şi merităm atenţia cu sute de articole. Multe dintre ele s-au constituit şi în recomandări de valorificare a timpului în „Cealaltă Capitală“.
Alba Iulia a devenit în zilele noastre o destinaţie turistică de primă mână, reinventându-și un nou statut după ce fusese perceput ca un banal oraş de provincie, de care se vorbea doar în jurul zilei de 1 decembrie.
Inima istorică a oraşului care „respiră“ în zilele noastre un aer semeț este Cetatea Alba Carolina, fortificația care, deși a văzut multe în decursul celor trei secole de existență, a rezistat cu stoicism atacurilor și intemperiilor de tot felul. Rezultatele restaurării se văd tocmai în noul potențial al valorificării sale turistice.
Vă prezentăm, mai jos, câteva repere care au marcat Alba Iulia în 2018:
#CentenarulUnirii
Sute de mii de turişti au ales să viziteze sau reviziteze în 2018 oraşul care i-a dăruit României identitatea. Mulţi au venit special pentru a participa la zecile de evenimente organizate la Alba Iulia pentru marcarea Centenarului Unirii.
Doar în cele trei zile de a sărbătoare a Centenarului Uniri peste 100.000 de oameni au fost prezenţi la evenimentele de amploare organizate la Alba Iulia.
Foto: Ionut Vaidean
https://viziteazaalbaiulia.ro/sa-sarbatorim-centenarul-in-orasul-unirii-100-de-motive/
https://viziteazaalbaiulia.ro/adevarul-ro-video-centenarul-unirii-la-albaiulia/
Foto: Ionuţ Văidean
https://viziteazaalbaiulia.ro/albaiulia100-reconstituirea-adunarii-din-1918/
https://viziteazaalbaiulia.ro/europafm-ro-video-360-parada-militara-in-orasul-unirii/
https://viziteazaalbaiulia.ro/national-geographic-alba-carolina-misterioasa-cu-o-aura-cuceritoare/
https://viziteazaalbaiulia.ro/radio-novi-sad-audio-centenarul-unirii-la-alba-iulia/
#CelMaiMare100
#AlbaIulia a intrat în acest an şi-n Cartea Recordurilor, cu cea mai mare hartă a României formată din oameni.
Sursa: Facebook/CelMaiMare100
Recordul a fost pus în scenă în 29 septembrie, în Cetatea Alba Carolina, unde şi-au dat întâlnire mii de oameni pentru un eveniment inedit de celebrare a Centenarului Unirii, #CelMaiMare100.
România Mare a început cu dreptul la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918. După 100 de ani, am considerat firesc să ne întrebăm de ce a fost ales oraşul ca loc de adunare al celor peste 100.000 de români ardeleni? Şi să identificăm argumentele cheie.
https://viziteazaalbaiulia.ro/albaiulia100-argumentele-alegerii-orasului-in-1918/
Am considerat necesar să prezentăm şi cum s-a „metamorfozat“ Alba Iulia în cei 100 de ani de la Marea Unire.
https://viziteazaalbaiulia.ro/1918-vs-2018-reinventarea-orasului-unirii/
Cea mai mare scenă culturală din România, Cetatea Alba Carolina, a găzduit şi-n 2018 concerte şi festivaluri de top.
Festivalul roman Apulum
Peste 300 de reenactori din țară și străinătate şi-au dat întâlnire la începutul sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina, la Festivalul roman Apulum.
Foto: Florin Duţulescu
Spectacolele puse în scenă au adus în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.
https://viziteazaalbaiulia.ro/cel-mai-mare-festival-de-reenactment-din-romania/
Alba Fest®
La început de vară, cel mai aşteptat eveniment al anului la Alba Iulia, Alba Fest®, a scris istorie într-o nouă ediţie. Artiști pe scena Alba Fest® : INNA, Andra, Smiley, Carla’s Dreams, Paraziţii, B.U.G. Mafia, Atonia, Alina Eremia, 3SE, Vanotek, Sore, Alex Velea, Jo, Whats’Up, Fly Project, Nicoleta Nucă, Guess Who, Freestay, Irina Rimes, Feli, Mira şi Lidia Buble. Sunt artişti a căror faimă e depăşită doar de numărul de hit-uri.
https://viziteazaalbaiulia.ro/concerte-cu-artisti-de-top-din-romania-la-alba-fest/
Concert Al Bano
În Piaţa Cetăţii au răsunat şi hit-uri precum „Felicita” „Sempre, sempre”, „Liberta”, într-un concert extraordinar susţinut de Al Bano.
https://viziteazaalbaiulia.ro/concert-al-bano-in-piata-cetatii/
Foto: Florin Duţulescu
Gala Premiilor UNITER
Alba Iulia a găzduit, în anul Centenar, Gala Premiilor UNITER, eveniment în cadrul căruia au fost premiați cei mai buni actori, regizori şi scenografi.
https://viziteazaalbaiulia.ro/albaiulia100-gala-premiilor-uniter/
Foto: Florin Duţulescu
V-am prezentat şi poveşti inedite, cum ar fi cea a taxiului cu felinare extra fine“ , cumpărat de Primăria Alba Iulia în 1925, bazată pe documente de arhivă.
https://viziteazaalbaiulia.ro/povestea-taxiului-cu-felinare-extra-fine-din-1925/
Capitală a Marii Uniri
1 decembrie 1918 rămâne un moment istoric fără precedent pentru Alba Iulia. Căci oraşul, care avea la acel moment numai 10.000 de locuitori şi două hoteluri, a trebuit și a acceptat să răspundă provocării de a organiza, în doar 10 zile, un eveniment unic, Marea Adunarea Naţională. Alba Iulia, orașul în care s-a semnat documentul prin care Transilvania s-a unit cu România este privit, de un secol, drept capitala simbolică a României.
Recent, oraşul a fost declarat, prin lege, Capitală a Marii Uniri.
https://viziteazaalbaiulia.ro/capitala-a-marii-uniri
Foto: Ionut Văidean
Imaginea pozitivă a oraşului al cărui slogan turistic este „Cealaltă Capitală“ este reflectată şi de certificatul de excelenţă acordat în 2018 de TripAdvisor, cel mai mare portal de recomandări turistice din lume.
În anul Centenarului, blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro, a derulat campania #AlbaIulia100. Este un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, am prezentat articole care au adus în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care au avut loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul a avut şi o importantă componentă video. Este doar unul dintre mijloacele prin care am cinstit, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.
#AlbaIulia pe harta soluţiilor digitale
În Italia se spune că „toate drumurile duc la Roma”. În România expresia echivalentă spune că „orice român trebuie să ajungă măcar o dată în viață la Alba Iulia”.
Vă aşteptăm şi-n 2019 la Alba Iulia. Până alegeți momentul în care să vizitați sau revizitați orașul cu cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina, vă punem la dispoziție un set de soluții digitale:
Pagina de Facebook Municipiul Alba Iulia
Pagina de Facebook Alba Iulia Smart City
Pagina de Facebook a municipiului în limba engleză, Visit Alba Iulia
Pagina www.visitalbaiulia.com
Contul de Instagram VisitAlbaIulia
Contul de Twitter VisitAlbaIulia
Pagina oficială a municipiului, www.apulum.ro
Subdomeniul turism.apulum.ro.
Pagina web a proiectului Descoperă patrimoniul cultural din Alba Iulia prin QR COD
Documentarul „Amprente celebre în #AlbaIulia“, un adevărat instrument de marketing cultural, care spune povestea a 30 de personalități de talie națională și europeană care au scris istorie la Alba Iulia.
Blogul oficial de turism, https://viziteazaalbaiulia.ro
Sinteză realizată de Nicu Neag
Foto deschidere articol: Atmosferă 1 decembrie 2018 la Alba Iulia/Sursa: Florin Duţulescu