Colaborarea cu Banca Mondiala, urmatorul pas pentru Alba Iulia turistica

Publicat în: 
28 septembrie 2015

Dintre toate capitalele de judet din Romania, Alba Iulia este fruntasa in ceea ce priveste absorbtia de fonduri UE pe cap de locuitor, orasul reusind sa obtina, in total, peste 150 de milioane de euro din fonduri europene in perioada 2007-2013. Pentru turisti, aceasta performanta se traduce in calitatea serviciilor si experiente memorabile in destinatia turistica Alba Iulia.

Totodata, administratia locala a orasului se poate mandri cu faptul ca este prima municipalitate din tara care a incheiat un acord de rambursare de tip diverse, din bugetul propriu, cu Banca Mondiala.

Rezultatul acestui acord, prin intermediul caruia Banca Mondiala a acordat sprijin tehnic Alba Iuliei, in perioada iunie 2014 - iulie 2015, pentru a creste potentialul orasului de a accesa fonduri europene, este finantarea a 13 proiectele prioritare. Acestea vor contribui la indeplinirea celor patru obiective strategice pe care administratia locala si-a propus sa le atinga pe viitor: Alba Iulia va deveni un oras inteligent, accesibil si coeziv, un oras verde, un oras competitiv si creativ si o atractie turistica de talie europeana. Estimarea bugetului operational, stabilit printr-o metodologie dezvoltata de catre Banca Mondiala, este de 69 de milioane de euro.

Cele 13 proiecte prioritare au fost alese dintr-o lista initiala de peste 350 de proiecte, dupa ce expertii locali si externi au trecut toate proiectele printr-o matrice de prioritizare folosind cateva criteriile: beneficii pentru cetateni si sectorul privat, beneficii pentru turisti, sustenabilitate financiara, potential pentru incluziune sociala si pentru combaterea schimbarilor climatice. Printre proiectele ce vor fi puse in aplicare pana in 2020 se numara restaurarea patrimoniului cultural cheie si a siturilor turistice, imbunatatirea vegetatiei in parcurile municipale, imbunatatirea eficientei energetice a locuintelor si scolilor sau reabilitatea gradinitelor.

„Asocierea cu Banca Mondiala nu este deloc intamplatoare. Iar faptul ca suntem singurul oras din Romania care si-a construit acest parteneriat strategic, nu ne da doar dreptul sa fim mandri ca suntem albaiulieni, ci si garantia ca Alba Iulia va avea acces la cele mai bune si sustenabile solutii financiare. Tinta noastra este viitoarea perioada de alocare 2014-2020, dar si alte resurse de finantare, motiv pentru care a fost absolut necesar sa stabilim prioritatile orasului impreuna cu Banca Mondiala”, a declarat primarul Municipalitatii Alba Iulia, Mircea Hava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram