Cu ce impresii a plecat Nicolae Iorga din Cetatea Alba Iulia

Publicat în: 
11 februarie 2020

Istoricul Nicolae Iorga, un titan al culturii românești interbelice, a fost fascinat de Cetatea pe care o vedem și-n zilele noastre.

O scurtă „radiografie“ a Cetății Alba Iulia o regăsim în lucrarea „Carte de cetire pentru meseriașul și lucrătorul român, București, 1927, care poartă semnătura lui Nicolae Iorga(1871-1940), considerat un titan al culturii românești. A fost  istoric, critic literar, documentarist, memorialist, dramaturg, poet, enciclopedist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician român.

Prezentăm, mai jos, descrierea Cetății Alba Iulia, așa cum apare în cartea citată:

„Cetatea e vie și până astăzi, cu multele-i cazărmi pline, din care răsună trâmbițele, comande nemțești și chemările românești ale flăcăilor ce slujesc supt steagurile Împăratului-rege. Militărimea e aici stăpână ; ea merge pe toate drumurile, de la ziduri până la poarta în stil prost, din veacul al XVIIIlea, care în capul suișului, printre arborii unui parc, duce la dânsele.

Alături de oaste, trăind însă discret, ascuns, locuiește Biserica latină, cu arhiepiscopul său, adus înapoi de Cârmuirea austriacă, cu canonicii săi, cu frumoasa bibliotecă, rău îngrijită și, se poate zice, închisă, a contelui Batthyanyi și cu acea clădire gotică în care sunt rămășițele Românului adevărat care a fost Ioan Corvinul(n.a Catedrala Romano-Catolică)“.  

Articolul este prezentat în cadrul secțiunii dedicate-În ochii altora-, a blogului oficial de turism al municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro.

 Cetatea în zilele noastre

Fortificația, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1715, adăpostește  vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite. Altfel spus, fiecare Cetate ridicată a înglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.

Cetatea  a cunoscut în ultimii ani transformări spectaculoase, care o fac tot mai vizibilă pe „tortul“ turistic al Europei. Cu un calendar  al evenimentelor tot mai bogat de la un an la altul, Alba Iulia s-a transformat în orașul cu cea mai mare scenă culturală din România.

#Top10 atribute care fac cinste #CetăţiiAlbaIulia

Imagine deschidere articol: Trecători pe sub Poarta I a Cetății/Sursa: Proiectul „Memoria Urbis“, finanțat de Primăria Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram