Cea mai mare cetate din România este un spațiu care nu lasă indiferent turistul, român sau strain, ci îl transpune într-o poveste. Este locul în care vizitatorii pot trăi experiențe turistice și culturale de neuitat.
Vă prezentăm, mai jos, un top 10 al celor mai importante atribute care fac cinste Cetăţii Alba Carolina:
Este cea mai mare cetate din România, perfect conservată după 300 de ani de la ridicare. Cetatea a primit numele împăratului Carol al VI-lea,în vremea căruia a fost ridicată.
Traseul Turistic al Porților Cetății. O particularitate a Cetății este dată de succesiunea celor șase porți, situate pe axa est-vest. Altfel spus, face legătura între Centrul Civic și cartierul Platoul Romanilor, aflat în zona de vest a municipiului Alba Iulia.
Cetatea Alba Carolina înglobează şi elemente ale primelor două fortificaţii ridicate la Alba Iulia. În partea sudică și sud-estică a Cetății este amenajat chiar un traseu dedicat, care are conformația unui muzeu în aer liber, în cea mai mare parte a sa-Traseul celor 3 Fortificaţii. Este locul în care vă puteți întoarce în timp, de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite. Altfel spus, fiecare cetate ridicată aici a înglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.
Program: zilnic, 10.00-17.00, în sezonul turistic
Intrarea:15 lei/adult şi 5 lei/copii
Spectacole de reconstituiri istorice
Fortificația adăpostește cea mai mare aglomerație pe metru pătrat de monumente emblematice pentru epoci, stiluri și culturi diferite, din România, clădite, pe rând, de romani, maghiari, austrieci şi români. Ne referim la: arhitectură militară romană (Muzeul Principia, porţile castrului Legiunii a XIII-a Gemina), stilul romanic al secolului al XIII-lea (Catedrala Romano-Catolică, stilurile gotic, renaştere şi baroc, de-a lungul liniilor unor edificii ca Palatul Princiar, Palatul Episcopal, Clădirea Babilon (Muzeul Unirii), Sala Unirii, Palatul Apor, Biblioteca Batthyaneum, eclecticul românesc de început de secol XX (Catedrală a Încoronării).
„Inima“ istorică a oraşului, Cetatea, a fost resuscitată şi bate din nou, cu puls de sprinter. Investiţiile masive făcute din fonduri europene în ultimii 15 ani au jucat rolul defibrilatorului.
Fortificația este cea mai mare scenă culturală în aer liber din România, locul în care au loc festivaluri culturale, se aud orchestre celebre, unde concertează artiști de top, români și străini.
Între zidurile sale au loc anual zeci de spectacole de reconstituiri istorice. Un moment care bucură, în sezonul turistic, locuitorii şi vizitatorii Cetăţii, căci reconstituie atmosfera de odinioară, este ceremonialul schimbului de gardă, care are loc în sezonul turistic. Garda austriacă a Cetății are trei corpuri de artilerie, de infanterie și de cavalerie. Militarii sunt echipați în uniforme realizate după modelul celor purtate de armata imperială. Accesul publicului este liber.
Locul/Ziua: între porțile a III-a și a IV-a a Cetăţii, în fiecare zi la ora 12.00. Accesul publicului este liber.
Atmosfera lumii antice, cu legionari romani, gladiatori, dansatoare, războinici daci este readusă la viaţă de Garda Apulum.
Locul/Ziua: Poarta a IV-a Cetăţii, în fiecare vineri, de la ora 18.00, în sezonul turistic. Accesul publicului este liber.
Cetatea este actualul brand al municipiului Alba Iulia. Simbolul Cetății în formă de stea este elementul cheie al logo-ului orașului.
Oraşul cu cea mai mare cetate din România este singurul din SE Europei acceptat alături de orașe ca Oslo și Varșovia în „CityLogo“, proiectul de marketing de oraș al Uniunii Europene.
Premiu pentru city branding
Oraşul cu cea mai mare cetate din România este un oraș URBACT cu exemplu de bună practică. Municipiul a fost premiat anul trecut pentru city branding. Astfel, s-a recunoscut atât incontestabilul potențial turistic al orașului, cât și modul profesionist în care s-a construit, în jurul vechii cetăți, o nouă identitate, curajoasă, modernă, proaspătă și atractivă pentru turiști.
Cea mai mare cetate din România se află din nou pe prima scenă a istoriei contemporane. De această dată, pariul este unul orientat spre soluţii inteligente, inclusiv de smart tourism, care permit cât mai multe experienţe autentice cu smartphone-ul, atât pentru localnici cât şi pentru turişti.
Imagine deschidere articol: Cea mai mare cetate din România-vedere aeriană/Foto: Facebook/Dragoş Asaftei