Palatul are, ca multe alte monumente din Cetatea Alba Carolina, o istorie îndelungată, legata de personalități și evenimente marcante din istoria Transilvaniei și chiar a Europei. În zilele noastre, se cauta modele inovatoare de transformare urbană a edificiului și de integrare a lui în circuitele turistice europene.
Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când, timp de peste 150 de ani (1541-1703), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania.
Palatul, la începutul anilor 1900
Palatul care i-a găzduit pe „craii“ Ardealului este unul dintre cele mai importante elemente din incinta Cetății, alături de Catedrala Romano-Catolică, prima mare construcție romanică în această parte a Europei.
Soluții pentru revitalizarea Palatului
Platul din zilele noastre, aflat în stare de conservare, reprezintă cam 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.
Cum poate fi valorificată o astfel de moștenire? Cum se poate da „viață“ Palatului după restaurare? Ce l-ar face atractiv pentru turiștii români și străini? Care sunt „ingredientele“ unei abordări integrate și durabile?
Una dintre pârghiile folosite de administrația din Alba Iulia pentru a da răspunsuri la aceste întrebări este cea de valorificare a experienței dobândite de alte municipalități europene prin derularea unor proiecte similare.
Printr-un proiect finanțat de Comisia Europeană se caută astfel de soluții care să se aplice după restaurarea monumentului de importanță națională. Altfel spus, un pachet care să includă soluții de marketing, promovare, implicarea unui număr cât mai mare de specialiști (istorici, conservatori, arhitecți etc.), a grupurilor creative, a segmentului privat, a comunității, în general.
Proiectul „Rețea de implementare a strategiilor privind valorificarea patrimoniului în orașe europene mici și mijlocii (INT-HERIT)“ este finanțat prin Programul european pentru dezvoltare urbană integrată-URBACT III.Coordonatorul proiectului, în valoare de 7.950 euro, este Municipiul Baena (Spania) . Primăria Alba Iulia are calitatea de partener, alături de administrațiile din Sigulda (Letonia), Dodoni (Grecia), Espinho (Portugalia), Mantova (Italia) Armagh, Banbridge și Craigavon (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord) și Agenția de dezvoltare regională Leiedal (Belgia).
Imagine de la întâlnirea recentă de la Alba Iulia la care au participat reprezentanți ai municipalităților din Baena și Espinho, ai instituțiilor culturale din Alba, ai industriilor creative și ai Primăriei Alba Iulia
Muzeul Principatului Transilvaniei
În paralel, Primăria Municipiului Alba Iulia vrea a făcut un prim pas în restaurarea Palatului și includerea lui în circuitele turistice naționale și internaționale. În acest sens a depus un proiect pentru valorificarea istorică și turistică a corpului principal al Palatului, denumit generic corpul E (n.a. cea de pe latura de nord), prin Programul Operațional Regional, în valoare de 5 milioane de euro.
Funcțiunile propuse sunt culturale și sunt considerate de specialiști potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști. În primul rând, se dorește amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei, în care să fie valorificate vestigiile din vremea în care Alba Iulia era capitala Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ (n.a. la fața locului).
Potrivit istoricilor implicați în cercetarea Palatului, Muzeul ar aduce în atenția publicului larg cel puțin 200 de ani de istorie a Transilvaniei. Aici ar urma să fie reconstituită Sala Dietei, Sala Ambasadorilor, Sala de judecată, toate în spațiile în care au existat înainte de remodelările făcute de austrieci la începutul anilor 1700.
Spațiul ar urma să găzduiască și expoziții, un centru de conferințe. Astfel, ar acoperi necesități locale și naționale când vine vorba de organizarea de evenimente, întâlniri, dezbateri. În plus, s-ar putea face și o conexiune cu celelalte spații urbane reabilitate din Cetatea Alba Carolina.
Fortificația a cunoscut în ultimii ani transformări spectaculoase, care o fac tot mai vizibilă pe „tortul“ turistic al Europei. Cetatea este locul de desfășurare a unui repertoriu cultural unic în peisajul orașelor din România. Este locul în care se organizează expoziții, se proiectează filme, au loc festivaluri de rock, folk, jazz, se aud orchestre celebre.
Imagine deschidere: corpul principal al Palatului Principilor
Nicu Neag