Festivalul roman Apulum 2019

Publicat în: 
1 martie 2019

Spectacolele puse în scenă la Festivalul roman Apulum  au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Reenactment este un cuvânt din Limba engleză ce înseamnă recreerea unui eveniment istoric sau a unei perioade, cât mai fidel cu putință. Este o metodă modernă prin care poate fi reconstituită o luptă anume, modul de viață dintr-o anumită perioadă, cum trăiau romanii la Apulum, spre exemplu. Anticul Apulum (n.a.denumirea latină  a orașului Alba Iulia, provenit din numele dacic al așezării Apoulon) este readus la viață de trupele de reenactment ale Muzeului Național al Unirii: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Namesis.

Cel mai mare festival de reconstituiri istorice din România

Reenacting-ul se bucură de succes, datorită pasiunii reenactorilor pentru reconstituirea și retrăirea unor bătălii de acum sute și chiar mii de ani, atenției cu care sunt reconstituite costumele, uniformele sau stilul de viață caracteristic unei epoci. Spectacolele de reenacting sunt și un bun prilej de a-i educa pe participanți, prin prezentarea istoriei într-un mod cât mai realist și, în același timp, atractiv.

Unul dintre evenimentele de top din România care are toate „ingredientele “, amintite mai sus, este Festivalul Roman Apulum.

Cel mai mare festival de reconstituiri istorice din România

Pe parcursul festivalului Apulum, vor avea loc demonstrații militare, lupte între daci și romani/Ania Ciolacu

Evenimentul, considerat cel mai mare festival de reconstituiri istorice de la noi din țară, are loc în Cetatea Alba Carolina, în perioada 3-5 mai 2019.

Festivalul va readuce la viaţă antichitatea romană din castrul legiunii a XIII-a Gemina şi din cele două oraşe dezvoltate în jurul acestuia în secolele II-III p.Ch.,din care a rămas doar unul…Alba Iulia.

Ca să vă faceți o idee, la ediția de anul trecut a Festivalului au participat peste 300 de reenactori și 13 asociații de profil.

Cel mai mare festival de reconstituiri istorice din România

Festivalul roman Apulum -Alba Iulia/Florin Duțulescu

Ce poți face la festivalul roman Apulum

În centrul acţiunilor se vor afla trupele de reenactment din Alba Iulia: Legio XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis şi Magna Nemesis, cărora  li se vor alătura trupe celebre de reconstituire istorică din România și străinătate.

Pe parcursul festivalului, vor avea loc demonstrații militare, lupte între daci și romani, încleștări între gladiatori, parade de noapte cu torțe, târguri de sclavi, dansuri de inspirație antică etc.

Pe parcursul festivalului Apulum, vor avea loc demonstrații militare, lupte între daci și romani,

Reenactori la Festivalul roman Apulum/Ania Ciolacu

Prin intermediul atelierelor meșteșugărești este adus în atenția publicului modul de viață al înaintașilor care se îndeletniceau cu prelucrarea osului, lemnului, fierului, cu scriptoria, monetăria, dar și cu confecționarea și întreținerea echipamentului de luptă.

Vom reveni cu programul și alte detalii utile despre festival, pe www.viziteazaalbaiulia.ro.

De ce un astfel de Festival la Alba Iulia? Răspunsul este unul simplu și argumentat: actualul oraș se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și, totodată, centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia.

Festivalul este locul ideal și pentru fotografi, care pot pleca de aici cu instantanee numai bune de pus la portofoliu.

Cel mai mare festival de reconstituiri istorice din România

Festivalul roman Apulum -Alba Iulia/Ania Ciolacu

Pasiunea pentru cunoașterea trecutului

Pentru un astfel de Festival, cum este cel de la Alba Iulia, câştigătorii se ştiu încă de la startul antrenamentelor. În primul rând, organizatorii aleg bătălia care urmează să fie reconstituită, apoi se stabileşte cine atacă, cine se apără.

Dincolo de latura sângeroasă, violentă, astfel de spectacole de reconstituiri istorice au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Imagini de la edițiile anterioare ale Festivalului/Copyright: Ania Ciolacu,  Florin Duțulescu, Ionuț Văidean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram