Cealaltă Capitală - Totul despre ea

Acasă / Investitiile in turism din fonduri europene au crescut numarul de vizitatori ai orasului Alba Iulia

Investitiile in turism din fonduri europene au crescut numarul de vizitatori ai orasului Alba Iulia

Publicat în: 20 dec.. 2014
Autor: Municipiul Alba Iulia

Conform Institutului National de Statistica, numarul de turisti care innopteaza in Alba Iulia s-a dublat in ultimii 5 ani constant, mentinand un trend ascendent organic inca de la primele proiecte de investitii in turism.

Ultimii 5 ani au gasit Municipiul Alba Iulia in continua schimbare si in plina reinventare. Incepand cu anul 2009, an in care au fost aprobate primele proiecte europene ale municipalitatii din Alba Iulia, s-au investit peste 150 de milioane de euro in turism, bani obtinuti din fonduri europene si distribuiti in proiecte de modernizare si restaurare ce au vizat atat simbolul orasului – Cetatea Alba Carolina, cat si zone de maxim interes turistic precum Parcul Dendrologic sau pista de biciclete supranumita Transalpina din Mamut.

O crestere aproape instantanee in numarul de vizitatori

Cresterea sustinuta si aproape instantanee a numarului de vizitatori odata cu demararea numeroaselor proiecte menite sa puna in valoare potentialul turistic al Capitalei Unirii a luat prin surprindere chiar si administratia locala. S-au dublat atat numarul de turisti care viziteaza orasul pentru cateva ore, in trecere sau doar pentru o zi, cat si numarul de innoptari.

Daca in anul 2009, inainte de restaurarea Cetatii sau inaugurarea Parcului Dendrologic, a zonei de agrement sau pistei de biciclete, Alba Iulia primea in medie 18.000 de turisti si 40.000 de innoptari, in anul 2013 Institutul National de Statistica a inregistrat cifre aproape spectaculoase, peste 40.000 de turisti si 82.000 de innoptari, dovada clara a faptului ca Alba Iulia a inceput sa se ridice in topul locatiilor de city break preferate de turistii din Romania.

Doar in luna August, cea mai aglomerata luna a sezonului estival 2014, hotelierii au declarat ca au primit peste 6.300 de turisti.

Numarul de turisti care au vizitat orasul doar pentru cateva ore sau pentru diverse evenimente a trecut in 2013 pragul de 400.000 de persoane dintre care 90.000 au trecut si pragul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia. In aceasta privinta, primarul Mircea Hava declara:

„Ne dorim sa facem din Alba Iulia o adevarata destinatie turistica in Romania si eforturile noastre din ultimii 5 ani, dar si strategia pentru urmatorii ani, merg toate spre aceasta directie. Este o bucurie sa vezi deja rezultatele in cifre, dar vrem si putem mai mult, asa ca asteptam sa ne treaca pragul toti romanii care nu au ajuns pana acum la Alba Iulia. Vor avea o surpriza placuta!”

Investitiile, in valoare de 150 de milioane de euro, provenite din fonduri europene nerambursabile aplicate pe proiecte din domeniul turismului in ultimii 5 ani au ajutat si economia locala, creand peste 1500 de locuri de munca si scazand rata somajului sub 4%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia