Muzeele ce pot fi vizitate in Alba Iulia

Publicat în: 
25 octombrie 2014

Alba Iulia sau Cealalta Capitala, este un centru al culturii, al identitatii nationale si al unei istorii milenare ce pare sa respire inca prin porii fiecarei cladiri din Cetatea Alba Carolina si din strazile vechi ale orasului. Muzeele de aici sunt muzee care stau martore unei istorii tumultuoase, istorii ce spun povestea unei Romanii care a luptat mereu pentru unire, a unei bogatii culturale cu care romanii pot si ar trebui sa se mandreasca. De la Muzeul Unirii, la imensa si impresionanta biblioteca Batthyaneum si colectia muzeala a Arhiepiscopiei Ortodoxe, Alba Iulia invita calatorii sa retraiasca istoria si sa ii reafirme lectiile.

1. Muzeul National al Unirii Alba Iulia

  • Locatie: Str Mihai Viteazu nr 12-14

Muzeul National al Unirii este format din doua cladiri: cladirea Babilon, cea in care se regaseste Muzeul si Sala Unirii, care se afla vizavi. Cladirea Salii Unirii, unde intrarea este gratuita, a fost ridicata in 1906 si este kilometrul 0 al Marii Unirii, locul in care la 1918 s-a hotarat unirea Romaniei cu Transilvania. Astazi, Sala Unirii gazduieste 6 volume de credentionale si telegrame originale ale personalitatilor care sustineau unirea si o parte din steagurile delegatilor prezenti la eveniment. Colectia Salii Unirii mai contine si Declaratia de Autodeterminare a Romanilor din Transilvania, aparatul de fotografiat al lui Samoila Manza si o expozitie etnografica de exceptie.

Construita intre 1851 si 1853, cladirea Babilon, cea de-a doua aripa a Muzeului National al Unirii Alba Iulia a fost reamenajata ca spatiul muzeal abia intre 1967 si 1968 dupa ce a servit o perioada drept pavilion de locuinte pentru ofiteri. Muzeul Unirii in forma in care se prezinta astazi a fost inaugurat in 1929, sub egida ASTREI.

Muzeul contine expozitii de valoare arheologice, dar si piese importante pentru istoria moderna a romanilor. In prezent, colectiile muzeului pot fi vizitate contra unei taxe de intrare (8 lei/adulti, 4 lei/studenti sau elevi) si contin exponate preistorice, dacice, romanice si din perioada medievala. Exista si colectii istorice si documentare cu fotografii si obiecte memoriale legate de momente importante din istoria Romaniei si a zonei Transilvaniei precum Revolutia de la 1848 sau Unirea de la 1 Decembrie. Pe lista bogata de exponate ale muzeului se adauga si expozitii periodice de carti, arta populara, numismatica, pictura pe lemn sau ceramica.

2. Colectia muzeala a Arhiepiscopiei Ortodoxe

  • Locatie: Catedrala Ortodoxa, strada Mihai Viteazu, nr. 16

Colectia Arhiepiscopiei de la Alba Iulia este una dintre cele mai bogate colectii de arta religioasa din intreaga tara si cuprinde obiecte textile, piese de metal, 660 de icoane pe lemn si sticla, dar si un numar de aproape 2500 de volume de carti vechi pe tematica religioasa.

Conform responsabililor cu colectia de arta religioasa a Arhiepiscopiei, piesele sunt datate in principal intre secolele 17 si 18 pentru icoane, iar pentru carti cea mai veche este o lucrare din secolul 15-16, nedatata inca exact.

Se urmareste in permanenta imbunatatirea starii de conservare a acestei colectii astfel inca sa fie disponibila publicului interesat, iar in acest scop s-a lucrat indeaproape cu conservatori-restauratori si s-a incercat chiar o initiativa de a realiza o varianta virtuala a colectiei muzeale.

3. Biblioteca Batthyaneum

  • Locatie: str Gabriel Bethlen, nr. 1

Biblioteca Batthyaneum nu are nevoie de recomandari, aceasta este recunoscuta pe plan national si international drept una dintre cele mai mari si mai importante biblioteci documentare din intreaga zona. Ridicata in 1798 pentru a servi ca manastire a ordinului de calugari trinitarieni, aceasta a fost transformata in biblioteca de catre episcopul catolic Batthyany Ignac, mare carturar si colectionar care a contribuit cu 18.000 de volume printre care si Codex Aureus - Evangheliarul de la Lorsch, datat din anul 806, una dintre cele mai importante opere gazduite intr-o biblioteca din Europa Centrala si de Est. In prezent, biblioteca cuprinde 50.000 de volume de carti, 19.000 de documente si in jur de 200 de manuscrise si incunabule.

Citeste aici mai multe despre Biblioteca Batthyaneum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram