Muzeul Național al Unirii, printre cele mai vizitate din România

Publicat în: 
16 ianuarie 2017

Expozițiile Muzeului Național al Unirii și ale Sălii Unirii din Alba Iulia au fost vizitate anul trecut de 167.200 de persoane. Cifra este una impresionantă și plasează instituția pe lista selectă a celor mai căutate muzee de la noi din țară.

 Numărul de persoane care trec pragul Muzeului Național al Unirii și al Sălii Unirii este într-o continuă creștere în ultimii ani, potrivit datelor centralizate de instituție. Dacă în 2010, vizitau Muzeul 50.117 persoane, anul trecut cifra s-a triplat. Mai exact: 167.200 de persoane au ales să descopere expoziția de bază, dar și expozițiile temporare ale Muzeului. Față de anul anterior, au fost mai mulți cu 12.500.

Dacă se va menține trendul actual, Muzeul va avea, anul viitor, un număr de vizitatori per an de trei ori mai mare decât populația stabilă a municipiului Alba Iulia (n.a. 61.045, potrivit ultimului recensământ).

 Rețeta succesului

Cum se explică succesul? Printre „ingredientele“ care au atras publicul se află numărul tot mai mare de evenimente organizate de Muzeu, spectacolele de reconstituire istorică, dar și evenimentele organizate de Primăria Alba Iulia.

Un exemplu este Noaptea Muzeelor, căruia instituția muzeală i-a dat, din 2010, un concept special „Noaptea în care istoria prinde viaţă“. Asta, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniul expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a oraşului Alba Iulia și a județului Alba.  Este evenimentul în care vizitatorii se întâlnesc cu Horea, Avram Iancu, Mihai Viteazul, Regele Ferdinand și Regina Maria, Camil Velican - primul primar român al orașului Alba Iulia. Personajele sunt întruchipate de angajați ai Muzeului și de voluntari.

muzeul-unirii-personaje-istorice

Realităţile unei lumi demult apuse sunt reconstituite în anticul Apulum cu ajutorul trupelor de re-enactori daci şi romani ale Muzeului Național al Unirii, care folosindu-se de informaţii ştiinţifice verificate reuşesc să reînvie viaţa de pe vremea lui Decebal şi Traian.

garda-romana

Și Unirea din 1918 este valorificată prin reenactment. Tot printr-un proiect al Muzeului a fost înființată Garda Națională de la Alba Iuliaunul dintre elementele care au cântărit mult în „ecuaţia“ Unirii Transilvaniei cu România.
Multe dintre evenimentele organizate de Primăria Alba Iulia au loc în Cetatea Alba Carolina, unele chiar în apropierea Muzeului. Cu un calendar al evenimentelor tot mai bogat de la un an la altul, fortificația este locul de desfășurare a unui repertoriu cultural unic în peisajul orașelor din România. Este locul în care se organizează expoziții, se proiectează filme, au loc festivaluri de rock, folk, jazz, se aud orchestre celebre. Dintre evenimente amintim Alba Fest, Festivalul Roman Apulum, Sărbătoarea Muzicii, Festivalul Dilema Veche, Festival de România.

Nu întâmplător cele mai bune luni ale Muzeului, când vine vorba de vizitatori, au fost cele bogate în evenimente. Cei mai mulți au fost înregistrați anul trecut în august, 33.302 de persoane.

Dacă nu ați ajuns până acum la  Muzeul Unirii din Alba Iulia, vă spunem că merită să-l treceți pe lista obiectivelor ce merită vizitate, când ajungeți în Alba Iulia. Programul de vizitare este de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-17.00. Un bilet de intrare costă 8 lei pentru un adult, respectiv 4 lei pentru copii, elevi, studenți și seniori 65+. Plata se face numai în numerar (lei). În baza biletului aveți acces gratuit la Sala Unirii, locul de naștere al României Mari.

Sursa fotografiilor: Facebook/Ania Ciolacu

Nicu Neag

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram